Het Sterrebos in het Limburgse Born zal verdwijnen als de uitbreiding van autofabrikant VDL NedCar doorgaat. Een honderdtal mensen protesteerde er tegen.

Zo’n honderd mensen namen zondagmiddag deel aan een manifestatie tegen de voorgenomen kap van het Sterrebos in Born. Het bos werd in de 18e eeuw aangeplant voor de houtkap ten behoeve van het rijksmonumentale kasteel Wolfrath. De provincie Limburg wil het bos grotendeels kappen om uitbreiding van autofabriek VDL-NedCar mogelijk te maken.

Volgens de actievoerders staan in het bos veel 200 jaar oude bomen en vormt het een leefgebied voor onder meer voor reeën, dassen, vleermuizen en broedvogels. De actievoerders werden in het bos toegesproken door milieuactivisten en groene politici uit de regio. VDL-NedCar hoopt na het aangekondigde vertrek van BMW in 2023 op nieuwe opdrachtgevers, waardoor uitbreiding wellicht nodig is.

Of die er echt komt, is onzeker. Daarom begrijpen de actievoerders niet waarom het bos moet verdwijnen. Voor een meerderheid in Provinciale Staten van Limburg weegt het economische belang van de autofabriek echter zwaarder. Stichting De Groene Sporenwolf een van de vier partijen die een zienswijze heeft ingediend op het provinciaal inpassingsplan (PIP) van de uitbreiding van NedCar.

Omdat niet zeker is wanneer die zaak voorkomt bij de Raad van State, heeft het lokale actiecomité ook nog een voorlopige voorziening aangevraagd. Met die zaak, die aanstaande dinsdag behandeld wordt door de hoogste bestuursrechter van ons land, wil de stichting voorkomen dat het Sterrebos gekapt wordt zolang niet zeker is dat de tweede uitbreiding wel nodig is.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eddy Hopman
3 jaren geleden