In Minsk protesteerden kleine groepjes omdat massabijeenkomsten verboden zijn.

In onder meer Berlijn, Kiev en Warschau zijn grote menigten bijeengekomen om te protesteren tegen dictator Loekasjenko. Ook in Amsterdam werd er gemanifesteerd.

Ongeveer honderd mensen hebben zaterdag op de Dam in Amsterdam een protestmanifestatie bijgewoond tegen het regime van Loekasjenko in Wit-Rusland. De betogers eisten onder meer de vrijlating van politieke gevangenen en stopzetting van onderdrukking in het Oost-Europese land. Ook eisten ze dat journalist Roman Protasevitsj wordt vrijgelaten.

Protasevitsj werd vorige week zondag uit een toestel van Ryanair gehaald na een gedwongen landing in Minsk. Daarna werd hij gearresteerd. De kwestie leidde internationaal tot veel ophef. Verschillende landen, waaronder de Europese Unie en de Verenigde Staten, hebben inmiddels economische sancties ingesteld tegen Belarus.

De Wit-Russische diaspora demonstreert al maandenlang tegen het regime van Loekasjenko, maar de internationale aandacht voor het land verslapte de afgelopen tijd. Dat is veranderd door de arrestatie van Protasevitsj. Zo worden wit-rode vlaggen aan flatgebouwen gehangen of claxonneren automobilisten wanneer ze langs overheidsgebouwen rijden.

Omdat massabijeenkomsten in Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland, verboden zijn, gingen kleine groepjes vandaag de straat op om te protesteren. Onder meer in Berlijn, Kiev en Warschau zijn grote mensenmenigten bijeengekomen. Daarnaast zijn er solidariteitsacties in onder meer Parijs, Londen, Perth en Seoul. Later vandaag zijn er acties in Canada en de Verenigde Staten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties