Burgers die geen smartphone hebben, maken zich zorgen dat ze van de zomer niet naar het buitenland op vakantie kunnen gaan. Met name senioren worstelen hiermee.

De seniorenorganisatie ANBO vindt dat ouderen met een simpel papieren vaccinatiepaspoort moeten kunnen reizen. In de plannen voor een Europees coronapaspoort gaat de aandacht nu vooral uit naar een digitale versie, een QR-code in een app op de telefoon. „Maar lang niet alle ouderen hebben een moderne smartphone”, aldus ANBO.

Het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat het vaccinatiepaspoort op 1 juli klaar is. Maar ANBO vreest dat het voor ouderen die niet digitaal vaardig zijn te ingewikkeld wordt. „Terwijl juist ouderen veel reizen en na de coronaperiode behoefte hebben om weer op pad te gaan.”

Volgens de ouderenorganisatie is een stempel in het gele boekje, het internationaal geaccepteerde inentingsbewijs, een mooie oplossing. „Maar GGD’ers mogen die stempel niet zetten van minister Hugo de Jonge. De minister moet gehoor geven aan een motie van de Tweede Kamer, waarin staat dat inentingen tegen corona alsnog moeten kunnen worden bijgeschreven in het gele boekje”, aldus de belangenclub.

Naar schatting (de telecomproviders zijn niet happig op het verstrekken van gegevens) 2 miljoen Nederlanders maken geen gebruik van een smartphone. Omdat ze er geen behoefte aan hebben, er niet mee kunnen werken of bewust vanwege privacyrisico’s. Als het aan aan het kabinet ligt gaan deze mensen voorlopig niet op vakantie.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties