In Groot-Brittannië zijn oefeningen met een nieuw type tank stopgezet omdat het kreng alles doet wat Defensie niet wil. Met de order voor 589 voertuigen van General Dynamics UK is meer dan 4 miljard euro gemoeid.

Het Ministerie van Defensie meldt dat desondanks een vloot van gepantserde Ajax-voertuigen van 4 miljard euro zal worden geleverd zoals gepland, ondanks een uitgelekte beoordeling met de conclusie dat soldaten het risico lopen op tinnitus en gezwollen gewrichten als ze met snelheden van meer dan 20 meter per uur worden gereden.

In een rapport dat The Daily Telegraph de krant in handen kreeg, staat dat de lichte Ajax-voertuigen 65 kilometer per uur moeten kunnen rijden. Omdat er bij hoge snelheden hevige trillingen ontstaan, mogen ze om veiligheidsredenen niet harder dan 32 kilometer per uur. Bovendien mag de bemanning niet langer dan anderhalf uur achtereen in het voertuig doorbrengen en moet men tijdens de rit gehoorbescherming dragen.

Verder is aan het licht gekomen dat het kanon het niet doet als hij rijdt en dat bij het achteruitrijden obstakels hoger dan 20 centimeter niet te nemen hindernissen zijn. Effectief trainen is door dit alles niet mogelijk, zegt het rapport. Daarom wordt volgens het Ministerie van Defensie nu met een variant van deze wagen geoefend, waarbij ‘gepaste veiligheidsmaatregelen’ worden genomen.

De kwestie doet denken aan de recente miskoop van het Nederlandse Ministerie van Defensie met de aanschaf van 46 gevechtsvliegtuigen van het type Joint Strike Fighter (JSF) te waarde van 5 miljard euro. Het leger in de VS is er inmiddels van overtuigd dat de F-35 te duur is en niet aan de technische verwachtingen voldoet. Het Amerikaanse ministerie van Defensie is op zoek naar een goedkoper alternatief.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties