Stratosphere is een project van de gitarist en bassist Ronald Marien. In eerste instantie heeft hij een aantal solo albums uitgebracht, maar als experiment is hij met negen muzikanten gaan samenwerken. Het album Collaborations kwam in 2018 uit.. Het is een mooi sfeerverslag van een zoektocht van een muzikant die veelal alleen speelde en zich liet leiden door controle over zijn muziek. Nu werd de controle meer los gelaten door de samenwerking aan te gaan met anderen.

Om te komen tot een gedenkwaardige release party heeft hij vier van de muzikanten die op het bovengenoemde album meespeelden uitgenodigd, als mede de experimentele drummer Tom Malmendier. De muzikanten Asthoreth, N, Dirk Serries en Adian Baker zijn geen onbekenden in de gitaar/drone scene. De avond vond plaats in het Bouckenborgh kasteel in Merksem wat dichtbij Antwerpen ligt.

De zaal werd gevuld met prachtige drones en doorgaande gitaarpartijen en sloot af met een apotheose, waarbij Ronald Marien uit zijn comfort zone stapte en zich mee liet meevoeren door al de geluiden om hem heen die hij samen met de vijf andere muzikanten aan het creëren was.

N heeft de hoes vormgegeven en Dirk Serries nam de mastering voor zijn rekening. Ronald Marien en Dirk Serries trekken samen al jaren op. Marien verzorgt het geluid van Serries tijdens concerten van bijvoorbeeld Fear Falls Burning of Microphonics. Het geluid van het album heeft niet het karakter van een live opname en benadert de studiokwaliteit.

Collaborations bestaat uit een vijftal tracks die ieder zijn eigen sfeer hebben, afhankelijk van de samenwerking die op dat moment plaatsvond. Van de rauwe sjamanistische stemgeluiden van Asthoreth, naar de minimalistische drones van N, de langzame opbouw met Dirk Serries en Tom Malmendier, naar de tweede samenwerking met genoemd duo wat een meer post-rock achtige sfeer heeft.

Tijdens het laatste nummer weten de zes muzikanten het uitgangspunt van samenwerking voor ogen te houden. Geen van de getalenteerde muzikanten vraagt zijn aandacht op en voegen alleen geluiden toe om te komen tot een mooi intens resultaat. Dat is wellicht wel het mooie van dit album. In deze tijden waar concurrentie hoogtij viert, gaan zes muzikanten voor het speelgenot die zij met elkaar vinden, het samen maken van geluid. Wat een feest!

Jan Kees Helms

Stratosphere wordt gedistribueerd door Midirarecords.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties