Vijf speciale rapporteurs van de Verenigde Naties (VN) hebben hun ernstige zorgen geuit over het woonbeleid van de gemeente Rotterdam en woningbouwvereniging Vestia in het zuiden van de stad.

In een brief aan het kabinet wijzen ze erop dat de plannen om het aantal betaalbare woningen naar beneden te brengen ingaan tegen het recht op behoorlijke huisvesting, meldt de NOS. Ook zijn de Rotterdammers die door dit beleid worden geraakt, er niet of nauwelijks bij betrokken. ‘Wij zijn erg bezorgd dat het verminderen van het aantal betaalbare huizen meer kwetsbare mensen in een lastig parket brengt, met een risico op armoede en dakloosheid’, schrijft het vijftal.

De rapporteurs hebben de brief geschreven nadat er een klacht over Rotterdam was binnengekomen. De brief aan het kabinet is ondertekend door de VN-rapporteurs voor huisvesting, recht op ontwikkeling, mensenrechten van migranten, minderhedenbeleid, en extreme armoede en mensenrechten. De VN-rapporteurs zijn vooral niet te spreken over de omstreden sloop en renovatie van honderden huizen in de Tweebosbuurt.

Bewoners in de Tweebosbuurt lopen al jaren tegen de sloop te hoop, maar woningbouwvereniging Vestia en de gemeente zetten de nieuwbouwplannen door. De procedure verliep volgens de rapporteurs niet volgens de regels. ‘Aan huurders werd onmiskenbaar meegedeeld dat hun huis zou worden gesloopt, terwijl de gemeenteraad daarover nog geen officieel besluit had genomen.’ Hierdoor zijn de rechten van de huurders geschonden, stellen ze.

De uitgezette huurders zouden ook geen betaalbare alternatieve woning in de buurt aangeboden hebben gekregen. De bewoners hadden weliswaar voorrang bij het zoeken naar een nieuwe huurwoning, maar omdat er zo’n groot tekort aan huizen is, schoot die maatregel volgens de rapporteurs tekort. Verder maken ze zich zorgen dat Vestia de woningen mogelijk sloopt om financiële verliezen uit het verleden goed te maken in plaats van zijn publieke taak te vervullen door betaalbare woningen aan te bieden.

Bewoners uit verschillende buurten in Rotterdam hebben zich dit voorjaar verenigd in actiegroep Recht op de stad. Ze willen dat de gemeente anders met wonen omgaat. Bewonerscommissies, maar ook stedenbouwkundigen, onderzoekers en kunstenaars hebben zich bij het initiatief aangesloten. In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 willen zij politieke partijen en beleidsmakers ervan overtuigen dat het woonbeleid beter kan en moet.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties