Na de uitslaande brand bij een houthandel in Noordbergum zijn vervuilende deeltjes van zonnepanelen in het gras terecht gekomen. LTO Noord pleit bij het ministerie van EZK voor een protocol.

In de Friese gemeente Noordbergum heeft half mei bij houthandel Van der Wal Hout brand gewoed, waarbij ook de op het dak aanwezige zonnepanelen ter grootte van 4000 vierkante meter zijn ontploft. De gemeente meldt dat resten van zonnepanelen in de wijde omtrek liggen, tot aan zo’n 9 kilometer van de brandhaard. Het betreft gevaarlijk materiaal waardoor onder meer de koeien niet meer in de buitenlucht kunnen grazen. (zie item EenVandaag onder dit bericht)

LTO Noord (land- en tuinbouw organisatie) heeft samen met de Veiligheidsregio Fryslân in een brief aan het ministerie van EZK gepleit voor het opstellen van een protocol bij zonnepaneelbranden. ‘Met de gewenste energietransitie lopen we tegen nieuwe risico’s aan. In het protocol moet duidelijk beschreven zijn hoe te handelen bij een zonnepanelenbrand met gezondheid- en veiligheidsrisico’s voor mens en dier, verantwoordelijkheden en schadeafhandeling’, aldus LTO Noord.

‘Een beleidslijn over zonnepanelen en branden kan alle betrokkenen helpen in de bestrijding en nazorg. Daarnaast roepen we op tot oprichting van een waarborgfonds voor benadeelden van zonnepanelenbranden. De omliggende grondeigenaren worden onevenredig zwaar getroffen door de gevolgschade van een dergelijke brand.’

Op verzoek van de Tweede Kamer loopt er momenteel bij het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) een onderzoek naar de veiligheid van zonnedaken. Uit een inventarisatie die het IFV in december 2020 publiceerde, blijkt dat het aantal branden met zonnedaken op woonhuizen en bedrijfspanden toeneemt. In 2018 waren er 28 branden onder dergelijke installaties, in 2019 29 en in 2020 37.

Het aantal branden met zonnepanelen, waarbij brandresten in de wijde omgeving werden verspreid, ligt een stuk lager. In 2018 kwam dat nog niet voor. Een jaar later gebeurde dat bij één brand. In 2020 waren er drie branden met dergelijke deposities, hieronder vallen ook de incidenten in Rutten en Moerbeek. Overigens zeggen deze cijfers niks over de oorzaak van deze branden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties