Rechter staat slacht konikpaarden toe

Staatsbosbeheer mag volgende week 200 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen laten slachten. Dat heeft een rechter in Utrecht woensdag bepaald.

Stichting Aanpak Misstanden Natuurbeheer (Stamina) had een rechtszaak aangespannen om te bewerkstelligen dat de dieren weer worden vrijgelaten uit de zogeheten vangweide, maar die eis wees de rechter kort na behandeling van de zaak af. Volgens Stamina zijn de konikpaarden een beschermde soort. De groep paarden is eind mei de vangweide ingelopen. Dat gebied is 55 hectare groot.

Het is de bedoeling dat 200 paarden volgende week afgevoerd worden voor de slacht. De vangweide is volgens Stamina een ‘truc’ van Staatsbosbeheer om de wet te omzeilen, omdat de konikpaarden in die weide hun wildstatus onrechtmatig zou worden ontnomen. De rechter volgt die redenering niet. Konikpaarden staan in de Wet natuurbescherming niet op een lijst van beschermde dieren, aldus de rechter, en het is niet verboden ze te vangen.

‘Dit is de keuze van de wetgever en de rechter moet zich daaraan houden. Hoewel de Oostvaardersplassen een bijzonder natuurgebied is, is dat geen reden om te zeggen dat de rechter buiten de wetgever om bescherming moet bieden aan het konikpaard. Conclusie is dat Staatsbosbeheer de konikpaarden mag vangen voor de slacht’, zo luidt het oordeel van de rechtbank.

Omdat er nog steeds veel te veel paarden in het natuurreservaat in Flevoland rondlopen, heeft Staatsbosbeheer het hek van de vangwei van 55 hectare gesloten. In de Oostvaardersplassen is ruimte voor ongeveer 300 paarden. Vorig najaar zijn volgens Staatsbosbeheer 155 paarden naar de slachterij afgevoerd. Dierenbeschermers probeerden dat toen ook via de rechter tegen te houden, maar ze kregen geen gelijk.

Share Button

1 Reactie op Rechter staat slacht konikpaarden toe

  • Pieter schrijft:

    Is het vlees ergens te koop of gaat het naar de voedselbank?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Volg ons op twitter
Zoeker
Rubrieken