De Consumentenbond en de stichting Take Back Your Privacy hebben techgigant TikTok een claim van 1,5 miljard euro gestuurd voor het schenden van de privacy van kinderen.

Zij vinden dat de populaire app onrechtmatig gegevens verzamelt en verhandelt. Volgens de organisaties schendt TikTok daarmee de privacy van tussen de 1,2 en 1,6 miljoen kinderen in Nederland. Het bedrijf zou de kinderen daarom een schadevergoeding moeten betalen vanwege de inbreuk op hun rechten, vinden ze.

Volgens de stichting Take Back Your Privacy en Consumentenbond houdt TikTok kinderen die de app gebruiken nauwlettend in de gaten en verzamelt het techbedrijf illegaal gegevens van hen. ‘Het gaat dan onder meer om profielinformatie, video’s, foto’s, locatiegegevens en alles wat het kind doet op de app.’ Ook zou TikTok gegevens naar het buitenland sturen zonder dat duidelijk is of de gegevens daar veilig worden bewaard.

De klagers stellen dat het bedrijf verzamelde gegevens moet verwijderen en zich voortaan aan de wet moet houden. ‘Als TikTok niet op de eisen ingaat, dan stapt de stichting Take Back Your Privacy in samenwerking met de Consumentenbond naar de rechter.’ Eerder deze maand diende Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI) ook al een schadeclaim in tegen de app, omdat die de veiligheid en privacy van kinderen niet goed zou beschermen.

Met de app kunnen korte filmpjes gemaakt worden om deze vervolgens van stickers en effecten te voorzien. Populaire filmpjes zijn onder meer mensen die dansen, zingen of playbacken. De meeste filmpjes hebben een lengte van 15 seconden. Gebruikers kunnen filmpjes liken en reacties schrijven.

Moederbedrijf ByteDance werd in 2012 opgericht door Zhang Yiming en startte in september 2016 in China met de app Douyin. Binnen een jaar kende de app 100 miljoen gebruikers. Na dit succes op de Chinese markt werd er een internationale variant voor ontwikkeld met de naam TikTok. Deze app werd in september 2017 gelanceerd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties