De Turkse politie heeft zaterdag traangas afgeschoten om een menigte uiteen te drijven die zich verzamelde voor een Pride-parade in het centrum van Istanbul.

Europa spreekt terecht zijn afschuw uit over de anti-homowet die de Hongaarse president Orbán heeft ingevoerd, de Turkse dictator Erdogan weet ook van wanten. Hij had op voorhand de Gay Pride in Istanbul verboden maar desondanks gingen zaterdag honderden homo’s en lesbiennes de straat op. Zij hadden zich verzameld in een zijstraat van de Istiklal Avenue in he centrum van de stad.

De ME zette traangas in om de menigte uiteen te drijven. Zo’n twintig mensen zijn gearresteerd, onder wie een fotograaf van persbureau AFP. Op beelden is te zien hoe agenten demonstranten duwen en wegslepen van de parade. Het is vooralsnog niet duidelijk of en hoeveel gewonden er zijn gevallen. De Turkse tak van Reporters Without Borders heeft opgeroepen tot de vrijlating van AFP-fotograaf Bulent Kilic.

De Turkse autoriteiten hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk Pride-evenementen verboden. Voor die tijd namen duizenden mensen deel aan de parade in de straten van Istanbul. Turkije is lange tijd kandidaat geweest om toe te treden tot de Europese Unie, maar het toetredingsproces sluimert al jaren door spanningen over een groot aantal kwesties, waaronder mensenrechten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties