Aan de vooravond van de verkiezingen heeft de VPRO een gemanipuleerde documentaire uitgezonden over Sigrid Kaag. Dat blijkt uit documenten die GeenStijl in handen heeft gekregen.

De VPRO-documentaire Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof is gemaakt onder een toeziend oog van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Makers zouden welwillend hebben gereageerd op suggesties rond inhoud en uitzendmoment, stelt GeenStijl op basis van via een Wob-verzoek verkregen informatie.

De VPRO willigde veel aanpassingswensen in, stelt GeenStijl. Er zou ook serieus gekeken zijn naar videobewerking achteraf, omdat Kaag regelmatig op beeld geen gordel draagt. Die beelden bleven in de documentaire, deels omdat videobewerking omslachtig en uiteindelijk niet effectief zou zijn. De documentaire werd op 3 januari voor het eerst uitgezonden. Zowel NPO als minister Slob stelden op Kamervragen dat van beïnvloeding bij de totstandkoming geen sprake was.

Slob baseerde zich daarbij op informatie van de VPRO. Met de nieuwe informatie wil de demissionaire mediaminister opheldering over de precieze gang van zaken. Bij de NOS reageert VPRO-hoofdredacteur Stan van Engelen dat hij pal achter de productie staat, die ‘echt onafhankelijk en kritisch tot stand gekomen’. Regisseur Shuchen Tan zou volledig vrij zijn geweest de film te maken zoals zij wilde.

Van Engelen stelt verder dat er niet samen naar een opportuun uitzendmoment is gezocht. In de Wob-stukken doet een medewerker van Buitenlandse Zaken die suggestie, ‘maar dat moet ik echt aan hem of haar laten’. De omroep heeft met NPO overlegd over een tijdstip, dat uiteindelijk begin januari werd. ‘Dat was nog ver genoeg af van de echte start van de campagne’, aldus Van Engelen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties