Het kabinet heeft in de landelijke normen die gelden voor de bouw van windmolens ten onrechte geen rekening gehouden met de effecten die de molens op het milieu hebben.

De mogelijk nadelige effecten moeten nu alsnog goed worden onderzocht, zo heeft de Raad van State bepaald. Het besluit van de hoogste bestuursrechter gaat over een windpark in Delfzijl, maar kan ook gevolgen hebben voor andere windenergieprojecten. De rechters verwijzen naar een uitspraak die het Europees Hof van Justitie vorig jaar deed in een zaak over een Belgisch windmolenpark. Ook daar had een milieubeoordeling gemaakt moeten worden, oordeelde het hof.

Advocaat Peter de Lange, die veel rechtszaken voert namens tegenstanders van windmolens die hinder vrezen of ervaren, ziet in de uitspraak zijn gelijk bevestigd dat Nederland zich „zeer lange tijd” niet aan het Europees recht heeft gehouden. Hij ziet nu mogelijkheden om eerder verleende vergunningen voor bestaande windparken te laten intrekken. „De stelling dat windturbines per definitie duurzaam zijn en goed voor mens en milieu is met deze uitspraak volledig op losse schroeven komen te staan”, stelt de advocaat.

Huidige normen die landelijk gelden voor bijvoorbeeld geluid, de zogeheten slagschaduw van de wieken en de veiligheid van windmolens moeten opnieuw tegen het licht worden gehouden. Het ontbreekt nu aan een goede onderbouwing waarin ook rekening met het milieu wordt gehouden. In de tussentijd mogen de landelijke normen niet worden gebruikt voor nieuwe projecten. „De regering is nu aan zet om zo’n milieubeoordeling te maken”, vat de bestuursrechter het samen.

De uitspraak betekent niet dat in de tussentijd geen nieuwe besluiten mogen worden genomen over windparken. Lastiger wordt dat wel, want een gemeenteraad zal nu zelf normen moeten vaststellen waar bouwers zich aan moeten houden. Mogelijke milieueffecten moeten ze goed onderbouwd afwegen. Zo krijgt de gemeenteraad van Eemsdelta, die over het park in Delfzijl gaat, nu een halfjaar de tijd om het bestemmingsplan en de vergunning voor het windproject aan te passen. In de procedures mag geen gebruik meer worden gemaakt van de landelijke normen, want die rammelen dus volgens de rechters.

Bekijk ook de aflevering van Opstandelingen waarin wordt aangetoond dat de duurzaamheidsindustrie gelijk staat aan kapitalisme dat door linkse partijen wordt gepromoot. Eneco is zo vuil als maar kan. Uitzending Gemist.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties