Om alle wereldproblemen op het gebied van klimaat en armoede op te lossen is heel veel geld nodig. Forse belastingverhoging voor de allerrijksten werd door verenigd links jarenlang geroepen, iets waar de rijken en veel neoliberale politici zich altijd heftig tegen verzetten.

Maar daar komt verandering in. Vorig jaar werd door de Deens/Iraanse multimiljonair Djaffar Shalchi Millionaires for Humanity, een internationale club waar zich reeds meer dan 100 miljonairs en miljardairs bij hebben aangesloten. Een mooi initiatief, een initiatief bovendien dat al langer in de lucht hing.

De kloof tussen de 1 procent allerrijksten en de overige 99 procent van de wereldbevolking is vanaf de jaren ’80 ook wel erg groot geworden. Zo bezit de rijkste 1 procent van de wereldbevolking thans 200 biljoen dollar en dat is meer dan het gezamenlijke bezit van de overige 99 procent burgers.

Laat de rijken maar rijker worden, riepen Ronald Reagan en Margaret Thatcher in de jaren ’80 want die rijkdom zakt vanzelf wel naar de armen (het zogeheten trickel down effect). Dat bleek een misrekening. Ook liefdadigheid van rijken en superrijken, hoe goed bedoeld ook, volgens berekening van filantropen 25 miljard per jaar, is onvoldoende om alle problemen op te lossen.

Volgens de oprichter van de club ‘miljonairs voor de mensheid’ bestaat er een betere en eenvoudiger oplossing. Als overheden 1 procent belasting heffen over de 200 biljoen bestaand vermogen, dan kan zij beschikken over 2000 miljard dollar, een bedrag dat volgens de club genoeg is om de 17 ontwikkelingsdoelen van de VN (aangenomen door 193 landen) uit te voeren. Protest van de superrijken zou onzin zijn, zegt Shalchi. Zelfs al zou 2 a 3 procent geëist worden dan nog groeit ons vermogen, of we nou willen of niet, zo’n 10 procent per jaar. Dus waar maken we ons druk over.

Ook in de VS is er zeker een tiental miljardairs die de overheid openlijk vragen hen meer belasting te laten betalen. Deze ontwikkeling, in eerste instantie in gang gezet vanuit ideële motieven, slaat zo breed aan omdat steeds meer miljardairs zijn gaan beseffen dat een verloedering van de aarde en een alsmaar groeiende binnenlandse en wereldwijde kloof tussen superrijk en straatarm uiteindelijk destructief zal uitwerken voor alle aardbewoners.

Laten we dus het initiatief van ‘miljonairs voor de mensheid’ toejuichen en tegelijkertijd de overheid onder druk zetten om 1 procent belasting te heffen op het vermogen van superrijken. Er bestaat een oud Hollands gezegde dat luidt: ‘Geld moet rollen’. Laten we er dan met zijn allen voor zorgen dat het wel de goede kant oprolt.

Hans Beerends

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

[…] Wij verzamelen met plezier de artikelen voor jou, alles over klimaatverandering. Via de Nieuwsbron ga je naar de pagina van het artikel. klimaat Veranderingsnieuws, begin hier gemakkelijk met zoeken […]