EE tapes bracht in de jaren ’80 met grote regelmaat prachtige tapes uit op cassette om vervolgens over te stappen op CD. De muziek die label eigenaar Eriek van Havere de laatste jaren uitbracht was veelal obscure muziek uit diezelfde jaren, die eens op muziekcassette is verschenen. Veel van de muziek was subtiel van aard met oog voor detail. Nu is het tijd voor wat nieuws en brengt hij na 22 jaar weer zowel een cassette als CD uit. De muziek is gemaakt door twee muzikanten uit het Belgische Sint Niklaas, waar eveneens het label huisvest. De muziek op deze split klinkt meedogenloos.

Het eerste deel, Lobotomy Springs, is afkomstig van Machinery Directive. Wie achter dit project zit is een raadsel, maar het is de jongste telg van het trio welk anoniem wenst te blijven. De klanken zijn noisy, maar met zachtere toetsen dan die van de andere muzikant op de split. Dat wil overigens niet zeggen dat de muziek subtiel van aard is. De power electronics in combinatie met stevige industriële beats zijn mooi samengesteld. De laatste twee nummers van dit debuut hebben in hun titels een religieuze oorsprong en de muziek wordt feller dan de voorgaande nummers. Een prachtige start van een veelbelovend project.

Sinds 1992 is Patrick Stevens actief onder de noemer Hypnoskull, een oude getrouwe binnen de elektronische muziekwereld. Hij combineert op Vier Geschichten analoge elektronische klanken met stevige ritmische structuren en een hang naar techno industriële muziek. De klanken komen compromisloos recht in je gezicht.

De track Beyrouth Hunt for a Dead Terrorist lijkt sterk geïnspireerd door Muslimgauze. De combinatie van Arabische zang en muziekinstrumenten die als het ware door een tape machine zijn gehaald met vertragingen en andere effecten doen mij terugkeren naar de jaren ’90. Prachtig hoe deze compositie is gemaakt met oog voor stilte en herrie. De overige nummers gaan onvermoeibaar door met noise terror waar niet aan valt te ontkomen.

Het is mooi dat EE Tapes het muzikale Sint Niklaas op de kaart zet. Het blijkt een illusie te zijn dat deze stad ingeslapen is. Drie generaties van muziekliefhebbers bewijzen het tegendeel.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties