In het Friese dorp Wier heeft Defensie zonder inspraak van bewoners een vergunning verkregen voor het in gebruik nemen van een hinderlijke SMART-L-radar. Omwonenden maken zich kwaad.

Om de luchtmacht te ondersteunen vervangt Defensie de huidige, verouderde radars door de SMART-L-radar. SMART-L (Signaal Multibeam Acquisition Radar for Targeting, Longrange) is een moderne luchtverdedigingsradar. De radar is ontwikkeld door Thales Nederland. De SMART-L-radar kan ver kijken en waarschuwen voor objecten in de lucht. Defensie gebruikt de radar al op vier marineschepen.

In het Friese dorp Wier is in 2020 een SMART-L-radar geplaatst. Deze nieuwe radar wordt op dit moment getest. Pas nadat de testen succesvol zijn afgerond wordt de radar in Wier in gebruik genomen. Er zijn plannen om ook in het Gelderse Herwijnen een SMART-L-radar te plaatsen. Defensie heeft namelijk ten minste twee van deze radars nodig om voldoende te kunnen zien in de lucht.

In Wier staan ze niet te juichen om de nieuwe radar. Omwonenden in een straal van een kilometer worden er horendol van. Als ‘ie aanstaat, klinkt de radar als een soort magnetron en als ‘ie uitstaat hoor je een harde pieptoon. Er is voortdurend geluid, een monotoon gezoem. Daarnaast maken omwonenden zich zorgen over de gezondheidseffecten van het apparaat. Vooral omdat wetenschappers elkaar nogal tegenspreken over wat de invloed van de straling van de radar op de langere termijn is.

Naast Defensie is de gemeenteraad van Waadhoeke, waartoe Wier behoort, de gebeten hond. Die heeft een vergunning verleent zonder zich te verdiepen in de werking van de SMART-L-radar. „Met de vorige radar hadden we geen problemen, dus we dachten dat het ook met de nieuwe wel goed zou zitten”, aldus wethouder Boukje Tol. Dat de gemeente pas na klachten een informatiebijeenkomst hield, is een farce.

Defensie wil in het Gelderse Herwijnen een tweede militaire radar plaatsen. Inwoners zijn al twee al twee jaar in gevecht met het ministerie van Defensie. Ze krijgen daarin bijval van de gemeenteraad en Kamerleden. Als het aan Defensie ligt, komt de radar op een stukje grond even buiten Herwijnen. Dat terrein is eigendom van Defensie en ligt zo’n 900 meter van de dorpsrand vandaan, terwijl dat volgens landelijke regels op een afstand van 1500 meter moet zijn.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2 jaren geleden

Fijn zoiets in je achtertuin. Smart-L radarsysteem is onderdeel van het NAVO anti-nucleaire raketschild.Raketschild is een misleidende naam. Het suggereert veiligheid, maar verstoord het fragiele nucleaire evenwicht. Voor de Russen was de ontwikkeling van het NAVO-raketschild aanleiding om hun kernwapenarsenaal op te poetsen. Niks ten goede van Poetin, maar het is verstandiger te werken aan nucleaire ontwapening en niet aan nucleaire onkwetsbaarheid.

Naast Nederland produceert verder alleen de VS dit soort lange-afstandsradar. Weer iets om trots op te zijn, naast onze comfortabele klompen en vrolijke tulpen.