De Zweedse meubelgigant IKEA koopt hout voor haar producten aan van Russische bedrijven die betrokken zijn bij illegale houtkap in de beschermde boreale bossen van Siberië.

Dit blijkt uit onderzoek van de Londense onderzoeksgroep Earthsight. De onderzoekers namen undercover deel aan vergaderingen, bezochten houtkapsites en analyseerden satellietbeelden en officiële documenten. Daaruit komt IKEA naar voren als meest prominente van verschillende westerse bedrijven die hout voor hun producten hebben ingekocht bij de ExportLes-groep

Deze verzameling bedrijven is eigendom van Evgeny Bakurov, een van Ruslands rijkste zakenlieden annex politici. Bakurov heeft naar verluidt ooit opgeschept dat een vertegenwoordiger van IKEA zei dat het bedrijf ervoor koos om zaken met hem te doen omdat hij ‘sneller hout stuurde dan ze geld konden overmaken’. Earthsight schat dat er elke twee minuten ergens op aarde een IKEA-product wordt gekocht waarin het verdachte Russische hout is verwerkt.

In juni meldde IKEA dat het de inkopen van ExportLes had stopgezet nadat Earthsight de bevindingen met het bedrijf had gedeeld. De Zweedse meubelgigant houdt vol dat het hout legaal was gekapt en dat het Bakurovs bedrijf geschrapt heeft van de lijst met leveranciers vanwege niet nader gespecificeerde zorgelijke praktijken.

In de boreale bossen van Rusland, ook bekend als de taiga, is een meerderheid van alle coniferen van de wereld te vinden. Ook slaan de bossen ongeveer de helft van de CO2 op het noordelijk halfrond op land op. Rusland is een van de grootste houtexporteurs ter wereld. ExportLes rechtvaardigt de kap van bomen in beschermd gebied onder het voorwendsel van zogenoemde ‘sanitaire houtkap’.

Bakurov, een prominent figuur in de Russische regio Irkoetsk, was erin geslaagd een keurmerk te verkrijgen van de Forest Stewardship Council (FSC), een toonaangevende internationale certificeringsinstantie voor duurzaam hout. Maar het onderzoek van Earthsight toont aan dat de politicus verschillende illegale deals heeft gesloten om de kaprechten veilig te stellen op meer dan twee miljoen kubieke meter hout in beschermd bos.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties