Exportslachterij Gosschalk in Epe moet voorlopig dicht blijven na de schokkende beelden van Varkens in Nood die aantonen hoe medewerkers de dieren mishandelen.

Het bedrijf slaagt er niet in een plan van aanpak te maken dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) overtuigt van verbeteringen. Exportslachterij Gosschalk kwam eind juni onder vuur te liggen nadat undercover beelden lieten zien hoe medewerkers varkens en runderen sloegen en bewerkten met stroomstoten.

Opmerkelijk is dat op de beelden te zien is dat slachters overtredingen bewust verbergen voor de NVWA. Een stalmedewerker wijst naar een toezichtcamera en waarschuwt zijn ‘nieuwe collega’ met als bedoeling geen overtreding te maken in het zicht van de camera. Hij attendeert hem er ook op om wat rustiger aan te doen als de NVWA-dierenarts er aan komt.

De maker van de beelden is ‘Robin’, een medewerker van Varkens in Nood. Hij solliciteerde als slachter werkte eind vorig jaar ruim een maand bij het Gelderse bedrijf uit Epe. Hij moest de varkens en runderen voortdrijven door de stallen naar de plek waar de dieren werden verdoofd en gedood. Hij filmde alles. Twintig werkdagen nam hij op met een verbogen knoopcamera.

Bedrijven als McDonald’s, Albert Heijn en Jumbo lieten al snel weten geen vlees meer in te slaan bij het slachthuis. In juli trok de NVWA de slachthuiserkenning van het bedrijf in. De productie bij Gosschalk kwam daardoor stil te liggen. De NVWA liet weten dat de onderneming met een plan van aanpak moest komen om het dierenwelzijn te verbeteren.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties