Game is eigenlijk geen boeiend genre. Dergelijke films komen meestal zielloos over. De uitzinnige actiekomedie Free Guy is echter niet gebaseerd op een bestaande game. Dat heeft de makers de kans gegeven om buiten de voorspelbare paden te treden. Het universum dat opgeroepen wordt, is inventief en verrassend realistisch vormgegeven.

Grote troef is Ryan Reynolds, een acteur die excelleert in onconventionele films. In dit dwaze universum voelt hij zich als een vis in het water. Hij vertolkt Guy, een achtergrondfiguur in de game die door zijn volgers gebombardeerd wordt tot hoofdfiguur. De acteur benut zijn droogkomische talent ten volle en maakt Free Guy tot een waar genot.

Free City is de fantasiewereld waarin het gebeuren zich afspeelt. Guy is een overdreven vrolijke bankemployee. De bank wordt dagelijks gewelddadig beroofd. Hij beseft niet wie hij is, en dat hij uiteindelijk gestuurd wordt door kunstmatige intelligentie. Wanneer Guy Molotov Girl (Jody Comer) ontmoet, begint hij te ontwaken.

Comer speelt een dubbelrol als de explosieve Molotov Girl en vertolkt tevens de introverte Millie die in het zenuwcentrum van de game werkt. Zij is een van game ontwerpers en ligt overhoop met haar baas die snode plannen heeft. De inventiviteit van de film is niet gelegen in het simpele scenario, maar in de fantastische vormgeving en aanstekelijke humor. Dat er nog een intrigerende analyse over de videogamewereld in verwerkt is, is mooi meegenomen.

De hilarische eindeloos herhalende dagelijks routine van Guy’s leven is een knipoog naar de klassieker Groundhog Day. Er zijn vele knipogen naar klassiekers. onder meer They Live, The Truman Show en The Matrix. Het zijn films die intrigerende parallelle universa tonen. Ze gaan meer de diepte in dan Free Guy, zijn subversief in plaats van koddig.

Toch valt er veel te genieten in Free Guy. Menig superheld spektakel kan niet tippen aan de rijkdom van details waar de film in uitblinkt. De Canadese regisseur Shawn Levy heeft veel ervaring met komedie, werkte met het komische genie Steve Martin, maar regisseerde ook de Night at the Museum trilogie. De komische timing is bij Levy in goede handen waardoor Free Guy nooit in een loos spektakel ontaardt.

Ulrik van Tongeren

Free Guy (Disney, 2020), nu in de bioscoop.
Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties