De Amsterdamse politie heeft zondag 61 personen aangehouden die na afloop van een woonprotest geprobeerd hebben twee panden in de Gravenstraat te kraken.

Volgens de krakers heeft de politie hierbij ‘buitensporig geweld’ gebruikt om de actievoerders te verwijderen uit de straat, gelegen pal naast de Dam. ‘Kraken is van oudsher een van de belangrijkste, zo niet het belangrijkste, onderdeel van het aanpakken van de woningcrisis. Wonen is een eerste levensbehoefte en als dit niet aan ons gegeven wordt door de staat en de samenleving, dan nemen wij het.’

De panden Gravenstraat 26-28 zijn in het bezit van speculant Rogier Thewassen die directeur is van uitzendbureau Young Capital en 116 panden in zijn bezit heeft. ‘De huizen staan al meer dan twee jaar leeg en zijn dichtgetimmerd’ aldus de krakers. ‘Wij vinden het onacceptabel dat huizen leegstaan terwijl wij dakloos zijn en zoeken naar betaalbare woonruimte. Wij worden gearresteerd en weggeslagen terwijl speculanten als Thewassen wegkomen met hun vieze speculatie spelletjes.’

Alle arrestanten die zondag zijn aangehouden zijn weer vrij. De politie meldde eerder op de dag dat nog twintig van de 61 vastzaten, maar inmiddels is iedereen heengezonden. Twaalf personen moeten zich later voor de rechter verantwoorden voor onder meer openlijke geweldpleging, belemmering en verzet. De rest heeft een boete gekregen voor het overtreden van de algemene plaatselijke verordening (apv).

De kraakpoging vond plaats na afloop van een door politieke partijen gedomineerd ludiek landelijk protest tegen de woningnood waar zo’n 10.000 mensen aan deelnamen. Het protest startte in het Westerpark en eindigde op de Dam. De betogers willen dat er meer betaalbare woningen bijkomen en dat er een sterkere grip komt op de huur- en koopprijzen: een eerlijkere woningmarkt.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties