Eind twintiger Sophie hunkert naar een carrière én de grote liefde. De charmante en tikje ondeugende in zwart-wit gefilmde Franse komedie van regisseuse Nine Antico speelt zich af in de stripwereld.

Sophie heeft zonder gekwalificeerd te zijn een baan als publiciteits-medewerker bemachtigt bij een kleine uitgeverij van strips. Eigenlijk wil ze met haar eigen illustraties aan de weg timmeren. Antico moet dit wereldje goed kennen, ze is tevens stripauteur. De geslaagde authenticiteit geeft de komedie vleugels.

De messcherpe Sophie, geweldig vertolkt door Sara Forestrier, is een fijne heldin om te volgen. In het begin van de film zien we haar aan het werk als serveerster in een restaurant. Af en toe heeft ze seks het met een kok. Grappig is hoe ze een relatie met een matrasverkoper krijgt. Sophie heeft last van bedwantsen vandaar de aanschaf van een nieuwe matras.

Ze werkt een rijtje mannen af, de ware is moeilijk te vinden. Met haar beste vriendin en haar huisgenoot Julia (Laetitia Dosch) heeft ze het graag over de G-spot en zwangerschap. Laat ze nu net zwanger worden. De film zit vol aanstekelijke humor en een vertelstem (van acteur Bertrand Belin) geeft het geheel diepte met zijn gefilosofeer over de liefde.

Playlist zit vol clichés over de Fransen en hun liefdesleven, en tevens het snobisme van hun cultuur. Gelukkig is dat scherp uitgewerkt. Hilarisch is bijvoorbeeld de werkverhouding met haar nare en snobistische baas bij de stripuitgeverij. Dat zet de deur open naar haar vorige betrekking waar het kameraadschap met haar collega’s zo fijn was.

Antico is kritisch over het stripwereldje, soms sijpelt de liefde voor het tekenambacht door. We zien pas aan het eind van de film de schetsen van Sophie. Ze blijven echter iets te kort in beeld, wel mooi. Handig om te weten is dat tegenwoordig strips ‘graphic novels’ zijn. Pretentie viert hoogtij in dit wereldje.

De muzikale keuze is uitmuntend, de melancholische teksten van zanger Daniel Johnston als begeleiding van de liefdesperikelen van Sophie zijn een voltreffer. Playlist is een van de aangenaamste verrassingen van dit filmjaar.

Ulrik van Tongeren

Playlist (September Film, 2021) nu in de bioscoop en op het online platform Picl.
Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties