Stichting Privacy First heeft grote bezwaren tegen de geplande invoering van coronatoegangsbewijzen voor de horeca, evenementen en culturele instellingen. De stichting roept de Tweede Kamer op de invoering van de coronapas te blokkeren.

Volgens de belangenorganisatie zal invoering van de coronapas leiden tot ‘een tweedeling in de samenleving, uitsluiting van kwetsbare groepen en een massale schending van ieders recht op privacy’. ‘Het coronatoegangsbewijs vormt een zware inbreuk op talloze grondrechten en mensenrechten, waaronder het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer, fysieke zelfbeschikking, lichamelijke integriteit en de vrijheid van beweging’, meldt Privacy First.

‘Iedere inperking van deze rechten dient strikt noodzakelijk, proportioneel en effectief te zijn. Bij de coronapas is dit echter niet aangetoond en wordt de vereiste noodzakelijkheid in het algemeen belang simpelweg verondersteld’, vervolgt de organisatie. De belangenorganisatie voorziet dat invoering van de coronapas leidt tot ‘massale burgerlijke ongehoorzaamheid’ en ‘kansrijke rechtszaken’ tegen de Staat.

De invoering van de coronapas is bovendien in strijd met het algemene verbod van discriminatie, aangezien hierdoor een breed maatschappelijk onderscheid wordt geïntroduceerd op basis van medische status. ‘Dit zet het sociale leven onder druk en kan leiden tot grootschalige ongelijkheid, stigmatisering, maatschappelijke segregatie en zelfs mogelijke spanningen, aangezien grote groepen in de samenleving zich (om uiteenlopende redenen) niet (of niet stelselmatig) zullen willen of kunnen laten testen of geen digitaal testbewijs kunnen bemachtigen’, bijvoorbeeld omdat men geen smartphone heeft.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties