Het staat buiten kijf dat de studenten van de Filmacademie in 2021 hun filmpjes tijdens extreem moeilijke omstandigheden hebben moeten maken. Dat is er niet aan af te zien, zoals altijd zijn de producties uitermate verzorgd. De lichting 2020 viel jammer genoeg door corona tussen wal en schip. De huidige lichting krijgt wel de publieksvoorstellingen in Eye. De speelfilms zijn dit jaar iets sterker dan de documentaires. De sectie heeft wel met de spectaculaire uitschieter de documentaire Yalda, de langste nacht van de talentvolle Faydim Ramshe.

The Underdogs

De documentaire The Underdogs van Tim Jung wordt het Nederlandse waterpoloteam gevolgd die zich probeert te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rotterdam. Beetje wrang dat de sporters een extreem kleine kans hebben om de Olympische Spelen te halen. Ooit was Nederland een top natie wat waterpolo betreft met bronzen medailles op meerdere Spelen. Bilal, Eelco en Robin worden in hun moeizame kwalificatiestrijd gevolgd. We krijgen flarden van de wedstrijden te zien. Jammer dat er weinig onderwaterbeelden zijn gemaakt, juist daar worden wedstrijden beslist.

De dochter van de dominee

De dochter van de dominee van filmmaker en domineesdochter Christine Boersma is een egodocumentaire over een dochter die zich los maakt van haar religieuze familie. De film is zo subtiel over het onderwerp dat het moeilijk wordt voor een buitenstaander om het te volgen. Christine is dat religieuze gedoe zat. Is met haar familie breken niet een te radicale oplossing? De film ziet er bedrieglijk uit als een veredelde home-movie maar is wel degelijk complex.

Man in de Kas

Man in de Kas van regisseur Sterre Slikkerveer gaat over een gerberakweker die op de rand van zijn pensioen zit. Maar de gemeente moet zijn grond kopen, anders kan hij niet stoppen. De gerbera is een grote bloem, de kleurenpracht is magisch. De beelden in de kassen zijn fascinerend, de noestige arbeid van het plukken van de bloemen zal binnenkort door robots gedaan worden. De oude kweker zal deze technische innovaties niet meemaken. Het is een mooi en tragisch portret van een sympathieke ondernemer.

Bellum

Bellum van Lotte Salomon handelt over hoe drie generaties zich los proberen te schudden van oorlogstrauma’s van de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van een joodse vrouw, een tweede generatie oorlogsslachtoffer, worden we binnen geleid in deze wereld van pijn. Ondertussen zitten we met de vierde generatie oorlogsslachtoffers. Komt er ooit een eind aan de trauma’s is de centrale vraag die gesteld wordt. Aangrijpend.

Yalda, de langste nacht

Yalda, de langste nacht van regisseuse Faydim Ramshe is een autobiografische overdenking over immigratie en heimwee. Dertien jaar geleden kwam Faydim naar Nederland, nu is ze bezig met de immigratie van haar broertje naar hier en vraagt zich af wat ze eigenlijk in Nederland doet. Het gemis van haar familie in Iran doet pijn. De documentaire heeft een verrassend eigentijdse vormgeving, wat ook te danken is aan het schitterende camerawerk van Judith Boeschoten. Als documentaire hangt het tegen speelfilm aan.

Kimiko

Faydim is van vele markten thuis. Tevens regisseerde ze Kimiko, een animatiefilm van anderhalf minuut. In een zucht is het fraaie kleinood, over een meisje dat haar moeder zoekt, over.

Pinpas

De speelfilm De Pinpas van regisseur Thijs Bouman gaat over de Poolse au pair Karina. Wanneer ze samen met haar oppaskinderen boodschappen wil afrekenen, merkt ze dat de moeder haar de pincode niet toevertrouwt. Het dochtertje krijgt die code per telefoon en toetst die in. Later raakt de pinpas zoek en ontstaat er een serieuze breuk tussen Karina en het gezin. Het filmpje is een daverende opeenstapeling van ongemakkelijke, tenenkrommende situaties. Zoals Karina die eigenlijk fungeert als een soort dienstmeid, maar wel aan het diner mag aanschuiven. De Pinpas is een uitgekookte ontleding van de klassenmaatschappij, met prima spel van de acteurs.

Viral

In de film Viral van regisseur Shriejan Paudel maakt Nina maakt samen met haar vriendinnen een video die viraal gaat. In een tv-programma wordt een poging gedaan om haar onderuit te halen. Ze moet wel een statement maken als zwarte filmmaker. Viral oogt hip en is een ietwat prekerig filmpje waar het een meeslepend betoog zou kunnen zijn. De meest teleurstellende film van het programma.

Cocon

Cocon van regisseuse Lisette Vlassak gaat over het seksueel ontwaken van Sonny, een jongen van 14 jaar en een bezeten natuurliefhebber. Omdat hij een buitenbeentje is, wordt hij gepest op school. Toch maakt hij moedig Coco het hof. Het is een simpel en kwetsbaar filmpje, net als de innemende hoofdpersoon. Niet te hoog grijpen leidt tot een prachtig resultaat.

Alleen Vliegen

Alleen Vliegen van Noen Brouwer is een gevoelig portret over de in opleiding zijnde verpleegster Lily die overhoop ligt met haar vader. Er worden intrigerende sprongen gemaakt naar haar jeugd. De aansprekende vondst om de volwassen Lily samen in beeld te zetten met haar jeugd zorgen voor diepgang. De complexe relatie van de jonge vrouw en haar vader is door scenarioschrijver Maxime Baksteen treffend weergegeven.

Ulrik van Tongeren

Keep an Eye Filmacademie Festival van woensdag 6 oktober t/m 10 oktober in filmmuseum Eye te Amsterdam.
Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jojo
2 jaren geleden

Waar is de recensie over onbewaakt ogenblik?