Extinction Rebellion organiseert volgende week drie dagen van protest tegen het klimaatbeleid. De gemeente Den Haag zal daarbij geen verkeersblokkades tolereren.

„De weg moet vrij blijven, al was het maar voor de hulpdiensten”, laat de gemeente weten. Volgens de gemeente heeft Extinction Rebellion drie demonstraties aangemeld. Komende woensdag wil de groep door het centrum van Den Haag lopen, in de buurt van het Lange Voorhout, niet ver van het Binnenhof. Een dag later lopen de demonstranten een grotere ronde door het centrum van Den Haag. De route van vrijdag is nog niet bekend.

De milieugroepering kiest burgerlijke ongehoorzaamheid als actievorm. Hierbij is geweldloosheid het uitgangspunt. „Wij zetten ons eigen lichaam in om ons punt te maken. Daarmee laten we zien hoe kwetsbaar we zelf zijn, maar ook hoe kwetsbaar de aarde is”, zegt een woordvoerder deze week in de Volkskrant. „Wij willen een leefbare aarde voor iedereen. Concreet eisen we dat Nederland al in 2025 klimaatneutraal is en niet pas in 2050 zoals de meeste politieke partijen willen.”

Nu de gemeente heeft aangekondigd verkeersblokkades niet toe te zullen staan, is het de vraag wat Extinction Rebellion met het aankondigen van de demonstraties denkt te kunnen bereiken. „Voorgaande acties hebben laten zien dat als je maar met genoeg mensen bent, je het de politie heel lastig kunt maken. Als het ze lukt om ons weg te krijgen, komen we ergens anders terug. We hebben een plan A. Maar er is ook een plan B, C en D.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
boemboem
2 jaren geleden

Verwende middenstandskinderen die nooit “nee” hebben gehoord, thuis.