Vandaag en gisteren hebben milieuactivisten van Extinction Rebellion diverse kruispunten in Den Haag geblokkeerd. De politie hield daarbij ruim 60 mensen aan.

Het protest voor het klimaat begon maandag rond het middaguur met de ‘bezetting’ van twee kruispunten. Actievoerders zaten urenlang op het asfalt, omringd door agenten. Op borden en spandoeken stonden teksten als ‘deze weg loopt dood’ en ‘uitstel is geen optie’. Sommigen hadden een van hun handen vastgelijmd aan het wegdek. Anderen klommen bovenop zogenoemde houten driepoten.

Ook hadden actievoerders zich vastgeketend onder een gehuurde vrachtwagen die op de rijbaan was neergezet. Het laadruim van die truck was een podium van waarop de menigte werd toegesproken. De truck werd weggesleept nadat de politie de actievoerders had losgemaakt.

De politie greep rond drie uur in de middag in en hield ruim 60 actievoerders aan vanwege ‘direct verkeersgevaar en -hinder’ rond de Lekstraat, de Koningstunnel en bij de Bezuidenhoutseweg. Aan het begin van de avond verwijderde de politie de laatste tientallen actievoerders van Extinction Rebellion van de kruising Prins Clauslaan. De Haagse burgemeester Van Zanen heeft de demonstranten laten verplaatsen naar een andere plek.

Volgens Extinction Rebellion trad de politie ‘meerdere keren hardhandig, gewelddadig en disproportioneel op tegen vreedzame demonstranten.’ De milieugroepering zegt niet voor niets de straat op te gaan. ‘De crisis is NU! Wij komen vreedzaam in actie voor klimaatrechtvaardigheid voor iedereen. Met onze acties vragen wij aandacht voor de klimaat- en ecologische crisis. Dit doen wij om het leven op aarde te beschermen.’

Dinsdagmiddag was het weer raak met de bezetting van het kruispunt Prins Clauslaan met de Juliana van Stolberglaan in Den Haag. De politie begon rond 17.00 uur met het opbreken van de blokkade. Ongeveer honderd actievoerders worden verwijderd van de kruising en met politiebusjes afgevoerd naar een locatie buiten de stad. Sommigen liepen vrijwillig mee, anderen werden door de politie meegesleept of getild.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties