De ceremonie voor het ontsteken van de vlam voor de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking is maandag verstoord door actievoerders.

Twee vrouwen en een man klommen over een hek om het terrein bij het Griekse Olympia te betreden en probeerden de tempel van Hera te bereiken waar de ceremonie werd gehouden. Ze protesteerden tegen het schenden van de mensenrechten in het dictatoriale China. Het drietal hield een spandoek omhoog met de tekst ‘geen genocidespelen’ en wapperde met de Tibetaanse vlag. Ze werden door de politie op de grond gegooid en aangehouden.

Eerder werden er ook al vier actievoerders buiten het stadion opgepakt. „Hoe kan het dat de Spelen in Peking worden toegestaan, terwijl ze een genocide plegen tegen de Oeigoeren?”, zou een van de actievoerders hebben gezegd, doelend op de behandeling van de Oeigoeren in de regio Xinjiang in China. Op de historische grond van het Griekse Olympia wordt traditioneel het olympische vuur ontstoken.

Ondanks wijdverbreide internationale kritiek op China’s mensenrechtenschendingen heeft het Internationaal Olympisch Comité zich teruggetrokken van de kwestie en zegt dat het buiten zijn bevoegdheid valt. In zijn toespraak in het oude stadion van Olympia benadrukte IOC-voorzitter Thomas Bach dat de moderne Spelen „gerespecteerd moeten worden als politiek neutraal terrein.”

De vlam werd dinsdag in het historische olympisch stadion Panathinaiko aan de Chinese organisatoren overhandigd. De fakkel zal door slechts twee lopers, een Griek en een Chinees, naar Athene worden gebracht, waarna de oversteek naar China wacht. Peking is de eerste stad die naast de Zomerspelen (2008) ook gastheer is van de Winterspelen. Die vinden plaats van 4 tot 20 februari. Van 4 tot en met 13 maart zijn de Paralympische Winterspelen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties