De Koninklijke Marechaussee heeft woensdagmiddag acht actievoerders aangehouden die waren doorgedrongen tot het militaire vliegveld Volkel voor een vreedzame actie.

De vredesactivisten hadden zich toegang tot de vliegbasis door een gat te graven onder het hek rond de militaire luchthaven. Volgens een woordvoerder van de marechaussee is de actie vreedzaam verlopen. „We wisten van de demonstratie”, zei hij. „We hadden al het vermoeden dat een aantal mensen zou proberen op het terrein te komen. Eenmaal op de vliegbasis hebben we ze aangehouden. Ze hebben zich niet verzet.”

Het ging om actievoerders van Vrede Scheppen die kwamen demonstreren tegen kernwapens. De actievoerders, gelieerd aan het katholieke Jeanette Noëlhuis in Amsterdam, vrezen dat volgend jaar een nieuwe generatie Amerikaanse naar Nederland komt. ‘Nederland doet elke herfst in NAVO-verband mee met Steadfast Noon, een grote oefening met de kernbommen die op de vliegbasis Volkel en op andere bases in Europa liggen’, aldus de actiegroep in een verklaring.

De actie werd georganiseerd aan de kop van de startbaan. Dit ‘om ervoor te pleiten dat de oude kernbommen worden verwijderd en de CO2-uitstoot van de strijdkrachten in de klimaatdoelen wordt meegeteld en om te protesteren tegen de komst van nieuwe kernbommen.’ Op hun website hadden ze de vredesactie openlijk aangekondigd gekoppeld aan een oproep om eraan deel te nemen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties