foto | Ermindo Armino

Actievoerders hebben zaterdag in het Limburgse Sterrebos folie van boomstammen verwijderd om daarmee vleermuizen weer ruimte te geven. Een deel van het bos moet worden gekapt voor uitbreiding van Nedcar.

VDL Nedcar had de folie aangebracht om te voorkomen dat de vleermuizen in de holle bomen overwinteren. De aanwezigheid van vleermuizen zou de door autoproducent VDL Nedcar gewenste boskap bemoeilijken. Klimmers van de actiegroep Red het Sterrebos trokken van grote hoogte folie en zeilen van de boomstammen omlaag. Nedcar heeft aangifte gedaan.

De actievoerders wijzen op een tussentijdse uitspraak onlangs van de Raad van State (RvS). Die oordeelde dat eerst een definitieve uitspraak in deze zaak moet worden afgewacht. Zolang die uitspraak er niet is, mogen er geen bomen worden gekapt, aldus de Raad. In het Sterrebos komen beschermde soorten voor, waaronder de das, meerdere vleermuissoorten en de kleine ijsvogelvlinder.

De provincie Limburg en Nedcar willen snel met de boskap beginnen omdat dit een eventuele uitbreiding van Nedcar met een tweede productielijn mogelijk zou maken. De provincie stelde daartoe in december 2020 het plan ‘Uitbreiding VDL Nedcar’ vast. Dat maakt uitbreiding van de fabriek mogelijk door de kap van bijna 8 hectare bos. Volgens de actievoerders heeft Nedcar op eigen terrein voldoende mogelijkheden om uit te breiden en hoeft het bos daaraan niet geofferd te worden.

Lokale bewoners voeren reeds lange tijd strijd tegen de uitbreidingsplannen van Nedcar. Het Sterrebos, gesitueerd nabij het Limburgse plaatsje Born, werd in de 18e eeuw aangeplant voor de houtkap ten behoeve van het rijksmonumentale kasteel Wolfrath. In het bos staan veel 200 jaar oude bomen en vormt het een leefgebied voor onder meer voor reeën, dassen, vleermuizen en broedvogels.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2 jaren geleden

Welke uitbreiding is eigenlijk nodig? Fabriek staat telkens stop vanwege aanvoerproblemen en lijkt me een langzame dood te sterven de afgelopen jaren. BMW heeft contract al opgezegd en Canoo is heel stilletjes. Is er al een nieuwe klant?