Na het fabuleuze Portrait de la jeune fille en feu komt de Franse regisseuse Céline Sciamma met het bescheiden familiedrama Petite Maman. Het heeft iets van een sprookje hoe een achtjarig meisje na de dood van haar grootmoeder een ander meisje in het bos ontmoet. Dat andere meisje blijkt haar moeder als kind te zijn.

Normaal staan de films van Sciamma gegrondvest in een herkenbare realiteit. Een dromerig, ijl verhaal over de verbinding tussen de generaties blijkt ze aan te kunnen. Petite Maman is een simpele film met diepgang, een juweeltje van 72 minuten.

Nelly, gespeeld door Joséphine Sanz, is in het huis van haar onlangs overleden grootmoeder. Samen met haar ouders overnacht en ontruimt ze de woning. Wanneer haar moeder Marion plotseling verdwijnt, gaat ze achter oma’s huis het bos verkennen en stuit op iemand die op haar lijkt. Het is Marion, ook achtjarig, de meisjes lijken verdacht veel op elkaar. Ze sluiten vriendschap, spelen in het bos en bakken crêpes.

Petite Maman handelt over gebroken familierelaties en toont het herstel ervan. Nelly verlangt naar contact met haar verdrietige moeder Marion (Nina Meurisse) na het overlijden van oma, maar moeder is niet aanspreekbaar. Dan ontmoet Nelly de jonge versie van haar moeder in het magische bos. Die tijdsprong tussen de jaren ’80 en het heden is subtiel en geloofwaardig vormgegeven, zonder hocus pocus.

Sciamma creëert magie zoals de beste sprookjes weten te doen. De mix van sprookje en realiteit maakt er een betoverende film van. Het samenspel van de zusjes Sanz is geweldig. Sciamma bewijst voor de zoveelste keer ze nog steeds de beste regisseuse van kinderen is, zie bijvoorbeeld Tomboy en Girlhood. Ze maakt daar nooit schattige kinderen van.

Nelly is standvastig en vroeg wijs. De camera bevindt zich altijd op de hoogte van de kinderen. Dat het meisje nu al afscheid van haar jeugd neemt doet pijn. Het verliezen van een dierbare maakt je triest. Toch is de film verre van somber, een prachtige ode aan het leven.

Ulrik van Tongeren

Petite Maman (Cinéart, 2021), online op Picl.
Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
hans beerends
2 jaren geleden

hallo mooi verhaal . is dit de laatste bijdrage via ravage ?
ik kan geen kontakt meer krijgen