1. Promising Young Woman

Van regisseuse Emerald Fennell is haar opmerkelijke debuutfilm. Het is een soepel lopend wraakdrama met meerdere lagen en verrassende zijstraten. Is niet noodzakelijkerwijs feministisch bedoeld. Wordt gedragen door een briljante rol van Carey.
Mulligan als blonde wraakengel. De stilistische vormgeving van de film is verrassend.

2. First Cow

Van Kelly Reichardt is een revisionistische western. Dat wil zeggen een vernieuwende western. Beide hoofdrolspelers zijn mannen die samen moeten overleven in het wrede wilde westen van de negentiende eeuw. Het is tevens een prachtige film over vriendschap, evenals Old Joy, het eerste meesterwerk van Reichardt.

3. The French Dispatch

Een portret van een tijdschrift, moet de meest virtuoze film van Wes Anderson zijn. In andere handen zou dit verhaal chaotisch zijn. Maar met zijn talrijke personages en verhaallijnen is het een meeslepend en gedetailleerd epos over eind jaren zestig. Het is een ode aan het gedrukte woord.

4. Un Monde (internationale titel Playground)

Van de Belgische regisseuse Laura Wandel is een opzienbarend drama over de wreedheid op het schoolplein. De kleine Nora wil haar grotere broer Abel beschermen tegen een legertje treiteraars. Bloedstollende scenes met twee fantastische jonge acteurs.

5. Bad Luck Banging or Loony Porn

Van de Roemeense regisseur Radu Jude is een woest en satirisch drama. Het handelt over corona, en over een lerares wier persoonlijke porno filmpje op Internet wordt gelekt. Het is een vlammende aanklacht tegen hypocrisie en onderdrukking.

6. Benedetta

Op de nieuwe film van Paul Verhoeven hebben we lang moeten wachten. Het is een uitzinnig drama over de lesbische liefde tussen twee nonnen, zoals alleen Verhoeven die kan maken. De 83-jarige is nog steeds een taboebreker zonder weerga. Verginie Efira en Charlotte Ramling zetten sterke rollen neer.

7. Nr.10

Is een typisch absurdistische film van Alex Van Warmerdam. Het gaat over haat en nijd binnen een theatergezelschap. Hij regisseert tevens theaterstukken, daarom is het zo’n beklijvende visie op acteren in het theater. De paranoia is raak getroffen. Het einde is een totale verrassing. En een sublieme Pierre Bokma steelt de show. Hij is de beste acteur van Nederland.

8. Gunda

Van de Russische regisseur Victor Kossalovsky is een schitterende zwart-wit documentaire over boerderijdieren. Varkens spelen de hoofdrol, Gunda met haar biggetjes doet een aanslag op de traanklieren. Ook de koeien, kippen en een peloton mieren zijn onvergetelijk. De documentaire werd op meerdere boerderijen en landen opgenomen. Kossalovsky heeft er toch een naadloos geheel van gemaakt. Bedoeld als aanklacht tegen het consumeren van dieren, is het ook een filosofische mijmering over de relatie tussen mens en dier. Zonder dat er daadwerkelijk een mens in beeld komt.

9. I care a lot

Van de Britse regisseur J Blakeson is een vlijmscherpe aanval op de corruptie in de Amerikaanse ouderenzorg. Het is een satire, tjokvol met zwarte humor. Rosamund Pike is fantastisch als ondernemer die het goed meent met ouderen. Ze is voornamelijk geïnteresseerd in hun bankrekeningen en bezittingen.

10. The Card Counter

Van Paul Schrader heeft de Nederlandse bioscopen nog niet bereikt, zal nog even duren. Ogenschijnlijk gaat deze geweldige film over gokken. Toch is het geen gok film. Het is een misdaaddrama over een professionele gokker met een traumatisch verleden. Evenals in de andere films van Schrader gaat het over schuld en boete. Oscar Isaac is hypnotiserend goed, onder zijn serene oppervlakte zitten de demonen van
de man. Ieder moment kunnen ze zomaar exploderen.

Beste documentaire: Gunda
Beste Nederlandse film: Nr.10

Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties