Al 35 jaar brengt het label EE Tapes muziek uit. In de jaren 80 bracht het label cassettes uit, en wist een bekende naam te vestigen in het wereldwijde DIY cassettelabel wereld. Toen de CD en CD-r de cassettes naar de achtergrond bleef het label onvermoeid onder dezelfde naam muziek uitbrengen. Label eigenaar Eriek van Havere uit St. Niklaas heeft een fijne muzikale neus om prachtige complicaties uit te brengen en bleef zo “vergeten” muziek nieuw leven in blazen. De laatste jaren was dat met name obscure muziek, uit de jaren tachtig die op cassette was uitgebracht.

De hoeveelheid uitgaves van het label is de laatste jaren afgenomen, maar de versheid van de muziek is echter toegenomen. De vorige uitgave was een split met twee muzikanten uit zijn woonplaats. Zijn laatste EE Tapes release is eveneens van een stadsgenoot. The Orphanage Committee komt met zijn debuut “Continuities Vol. 1” en trakteert de luisteraars op vijf tracks.

De muzikant met het pseudoniem Orphan S.C. Wallace werkt met een helder concept. Middels doorgaande en/of pulserende elektronische geluiden legt hij een basis voor zijn compositie. Tevens worden er andere elektronische geluiden toegevoegd die eveneens repeterend zijn. De geluiden vormen in die zin een drone waarbij de luisteraar wordt meegezogen. Daaromheen worden field-recordings, akoestische klanken en nog meer toegevoegd. Dit alles op een onvoorspelbare wijze, waardoor de muziek spannend blijft.

Krachtig van deze release is, dat het sterk gelieerd is aan de drone muziek. Maar door de onverwachte momenten blijft de luisteraar er met volle aandacht bij. Wegdromen in de doorgaande klanken lukt niet, omdat je subtiel weer in een andere klank wordt meegenomen.

De CD is een hommage aan 35 jaar EE Tapes. De jonge muzikant heeft goed naar het oeuvre van dit label geluisterd. Elementen van electronische muziek gecombineerd met speelse en rituele klanken zijn kenmerkend voor een episode van het label. De verse CD is hopelijk een nieuw pad wat EE Tapes gaat inslaan; avontuurlijke nieuwe muziek met de wortels in de cassette cultuur van de jaren 80.

Jan Kees Helms

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties