De romantische komedie The Worst Person in the World is een revelatie. Het is een wervelend portret van een jonge Noorse vrouw.

De Noorse regisseur Joachim Trier weet hoe hij een film pakkend moet beginnen. In de wervelende eerste minuten van The Worst Person in the World wordt het leven van de bijna dertigjarige Julie (Renate Reinsve) samengevat. De film is als geheel een desoriënterende opsomming van haar opleidingen, baantjes en relaties. De opmerkelijke vertelstem kan het hectische leven van Julie nauwelijks bijbenen.

Trier’s debuutfilm Reprise (2006) heeft ook al zo’n fantastisch hectisch begin. Daar handelt het over jonge aspirant schrijvers. Hun toekomst en de alternatieve uitkomsten worden slim neergezet. In alle films van Trier worden zijn personages van alle kanten bekeken. Heldin Julie van zijn nieuwe film is geen netjes afgerond personage. Al haar kanten worden belicht: ze is stuurs, charmant, scherp en onvoorspelbaar.

Om het chaotische leven van Julie te kunnen vatten zijn er 12 hoofdstukken, een proloog en een epiloog. Het heftige en chaotische leven van jonge mensen is het hoofdthema van Trier. Omdat hij steeds twintig jaar ouder is dan zijn personages geeft dat hem een zekere distantie. Daarom weet hij zo goed rauwheid in zijn relatiedrama’s te brengen. De goddelijke Julie is meedogenloos in het dumpen van haar partners. En dat in zo’n teder verhaal.

In de film heeft ze een relatie met de veertiger Aksel (Anders Danielssen Lie) die ze dumpt voor haar leeftijdgenoot Eivind (Herbert Nordrum). Julie stelt best hoge eisen wat een partner betreft. Een samensmelting van deze twee mannen zou waarschijnlijk haar ideaalbeeld zijn. Aksil is een succesvolle striptekenaar en Eivind is seksueel onweerstaanbaar. Het ‘overspel’ met Eivind levert geweldige scenes op. Wanneer ze op pad gaat naar hem, staat de wereld letterlijk stil, net als de rest van de mensheid.

Trier is een tovenaar met beelden. The Worst Person in the World is het derde deel van zijn Oslo trilogie na Reprise en Oslo August 31sth (2011). De magie van de stad, gelegen aan een fjord, is onlosmakelijk verbonden met het dromerige, melancholische gehalte van deze stad. Hij laat dan ook zijn personages wandelingen in de stad maken op het moment dat de nacht in de dag overgaat. Jonge mensen feesten nou eenmaal tot de zon opgaat.

Deze hectische film heeft serene momenten die hem hartverscheurend maken. Zonder de sprankelende Renate Reinsve als Julie zou The Worst Person in het World overigens niet bestaan. Wat het betekent om mens te zijn weet Reinsve perfect te spelen. In het verbijsterende laatste deel van de film gaat de actrice diep. Julie leert dan pas wat verlies is.

The Worst Person in the World (Cinéart) nu in de bioscopen.

Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties