Samen tegen alle vormen van racisme, islamofobie en antisemitisme. Samen tegen het opkomend fascisme

Op 19 maart 2022 zullen we opnieuw samenkomen voor een wereldwijde protestdag ter gelegenheid van de internationale dag tegen racisme van de VN. In veel landen zullen onder de noemer #WorldAgainstRacism demonstraties plaatsvinden tegen alle vormen van racisme, islamofobie en antisemitisme, tegen het tot zondebok maken van vluchtelingen, migranten, Roma en Sinti, en islamitische en joodse gemeenschappen, en in solidariteit met de #BlackLivesMatter-beweging.

Dit jaar willen we met name de boodschap overbrengen dat vluchtelingen en migranten welkom zijn. We keren ons tegen racistisch afschrikbeleid en pushbacks, waarbij gewapende mannen aan de grens vluchtelingen terugsturen. De afschuwelijke manier waarop vluchtelingen op zee sterven en de verschrikkelijke situatie aan de grens tussen Polen en Belarus zijn slechts twee recente symptomen van een veel grotere crisis.

De massale ontheemding van mensen die we kunnen verwachten doordat regeringen er niet in slagen maatregelen te nemen tegen klimaatchaos zal ertoe leiden dat er nog veel meer vluchtelingen geconfronteerd gaan worden met racistische grensbewaking. Dat vergroot de urgentie waarmee antiracistische bewegingen moeten reageren. We moeten benadrukken dat we mensen niet mogen laten verdrinken en dat vluchtelingen verwelkomd moeten worden. Het pushbackbeleid dat tegenwoordig aan veel grenzen wordt uitgevoerd is niet alleen onmenselijk, maar ook in strijd met de internationale wetgeving over asielzoekers.

De Covid-19-pandemie heeft, in combinatie met regeringsbeleid dat de bevolking niet beschermt en de dreigende impact van een economische crisis, een situatie gecreëerd waarin de meest weerzinwekkende vormen van racisme kunnen gedijen. Vanaf het begin van de pandemie heeft het virus een buitenproportioneel grote impact gehad op zwarte mensen en mensen van kleur en geleid tot buitenproportioneel veel sterfgevallen in hun gemeenschappen. Dit racisme uit zich ook in het niet beschikbaar stellen van vaccins voor de overgrote meerderheid van de bevolking in het mondiale Zuiden.

In veel landen vormen fascistische en extreemrechtse partijen en organisaties nog steeds een ernstige bedreiging. Ze proberen te groeien door de demonstraties van coronaontkenners en antivaxers. Hun complotmythen wakkeren antisemitische en racistische vooroordelen aan.

Extreemrechts heeft ook de aanval ingezet op de rechten van LHBT+ mensen en vrouwen en gebruikt dit om de rechten van iedereen aan te tasten. We moeten een gezamenlijk antwoord geven op die aanvallen zodat ze niet de kans krijgen om hun haat te verspreiden.

Als antiracisten zijn we blij dat Trump verdwenen is, maar we erkennen dat veel van zijn vreselijke erfenis nog bestaat. Op 19 maart onderstrepen we het belang van onze eenheid tegenover verdeeldheid en benadrukken we dat we moeten samenwerken tegen de dreiging van racistisch populisme, extreemrechts en fascisme.

In de nasleep van de #BlackLivesMatter-beweging worden nog steeds de diepe lagen van geïnstitutionaliseerd racisme in de maatschappij blootgelegd. Er zijn wereldwijd campagnes voor dekolonisering en voor herstelbetalingen door de mensen, plaatsen en organisaties die hebben geprofiteerd van de slavernij. Het bereik van de #BlackLivesMatter-beweging kwam tot uiting in het aantal voetbalteams bij het EK voetbal dat deelnam aan #TakeTheKnee-acties tegen racisme. Dit werd geleid door het team van Engeland, ondanks aanvallen door de Britse regering die weigerde racistisch boegeroep te veroordelen.

De nederlaag en veroordeling van de fascistische Gouden Dageraad in Griekenland in 2020 en het enorme stemmenverlies van de FPÖ in Oostenrijk tonen aan dat de dreiging van fascisme en extreemrechts afgeslagen kan worden door massale, brede bewegingen op te bouwen om racisme, fascisme en extreemrechts te ontmaskeren, bestrijden en verslaan.

Het gevaar van racisme en extreemrechts bestaat nu over de hele wereld. Politieke groeperingen die haat aanwakkeren zijn op elk continent in opkomst en bedreigen het welzijn van de grote meerderheid van de bevolking. Daarom is het urgent om wereldwijd een gezamenlijk antwoord te geven op deze dreiging, in het noorden en het zuiden, in het oosten en het westen.

Op 19 maart organiseren we overal ter wereld demonstraties en andere acties om onze eenheid te tonen en de antiracismebeweging op te bouwen die zo cruciaal is om te zorgen dat we alle vormen van racisme, islamofobie en antisemitisme bestrijden en de opkomst van fascisme en extreemrechts een halt toe roepen.

Platform Stop racisme

Abonneer
Laat het weten als er

*

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Boemboem
2 jaren geleden

sorry maar islamofobie is iets anders dan antisemitisme. De grote fout die jullie maken is dat je geen brandpunt hanteert en alles op de grote hoop gooit. De diverse samenleving in Romeinen 16 was een totaal andere dan welke jullie in gedachten hebben. Jullie idee van diversiteit is net als Artikel 1 van de Grondwet dus gedoemd om te mislukken. In de vroege tijden waren het juist de kritische denkers die in Rome Isis buiten de deur hielden. De islam is deels een Astarte aanbidding met dat hoofddoekje.

Roeben
2 jaren geleden
Antwoord aan  Boemboem

Wat is er mis met Astarte en Isis aanbidding?

boemboem
2 jaren geleden
Antwoord aan  Roeben

Isis = Astarte, is een demon, Psalm 96:5. Het Vrijheidsbeeld in Amerika en ook die naald in Washington zijn dus demonische symbolen.

Boemboem
2 jaren geleden

Ik mis trouwens een groep die ik categorisch mis bij anarchistische VVD protesten: werklozen en iedereen die moeilijk rond kan komen. Zij worden pas echt gediscrimineerd, ook door jullie.

ron
2 jaren geleden

Boem Boem, je bent het niet eens met deze groepering? Dat treft, ik ook niet!

Daarom is het zo ironisch dat dit pamflet niet geplaatst is in de rubriek ‘Zeepkist’ of ‘Nieuws’ maar ‘Achter de coulissen’. Een rubriek waar ik tot 2019/2020 geregeld stukjes voor schreef.

Veel ondertekenaars van deze groepering, en niet te vergeten de groepering zelf, zouden me waarschijnlijk vanwege enkele van die stukjes het liefst stenigen.

Beheerder
2 jaren geleden
Antwoord aan  ron

Dat was niet de bedoeling dat het in die rubriek stond. Het is aangepast.