Drive My Car is een prachtig Japans psychologisch drama over verlies en rouw.

Drive My Car gaat over het wel en wee van theateracteur en -regisseur Yusuku Kafuku (Hidetoshi Nishijima). Hij krijgt een regisseurs opdracht voor twee maanden in Hiroshima. De jonge vrouw Misaki (Toko Miuza) vervoert de regisseur in zijn eigen rode Saab. Beide personages worstelen met onverwerkte trauma’s. Tussendoor krijgen we scenes te zien van de repetities van het stuk Oom Vanya van Anton Chekhov.

Dat is in grote lijnen het verhaal van de film Drive My Car van Ryûsuke Hamaguchi. Het scenario van de film is gebaseerd op een kort verhaal van Haruki Murakami. De film heeft bovendien de epische lengte van drie uur. Drive My Car is op het oog een simpele vertelling, maar is wel degelijk complex, en is onverwacht hartverscheurend. Het opmerkelijke begin waarin het huwelijksleven van de theaterregisseur wordt belicht is zowel erotisch als verontrustend. De dood van de echtgenote van Ryûsuke is shockerend en hangt als een donkere wolk boven de rest van de film. Reika Kirishima maakt in de rol van Oto een onvergetelijke indruk.

Dan maakt de handeling een sprong naar twee jaar later en verandert het in een roadmovie. Afwisselend krijgen we scenes van te zien van Ryûsuke en zijn chauffeur, de verdieping van hun vriendschap, en de voorbereidingen van het theaterstuk Oom Vanya. Het theaterbedrijf is fascinerend in beeld gebracht met veel humor erin. Ondanks de zware thematiek is Drive My Car bijna vederlicht. Er is veel melancholie, maar de film geeft een berg kijkgenot. Ondanks de lengte van de film zitten er geen loze woorden in. De wijze waarop stilte wordt gebruikt is een revelatie. Filmmakers zijn doodsbang voor de stille momenten, maar die zijn zo essentieel. Films zijn tegenwoordig te hectisch, dan is deze film een oase van rust.

Lichaamstaal is erg belangrijk, evenals de ruimte die de regisseur creëert. Het is de ruimte gemaakt door de slimme enscenering. Het is tevens de ruimte voor de toeschouwer om alles te verwerken. In die opzichten doet de film denken aan het werk van de grote Ozu. De acteurs zijn zonder uitzondering briljant. Ryûsuke Hamaguchi heeft de wereld verovert met zijn meesterlijke Drive My Car.

Drive My Car (September Film) nu in de bioscopen.

Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marina Verte
2 jaren geleden

Prachtige en diepzinnige recensie. Je schrijft heel rake dingen over wat er nodig is om een film een ziel te geven. Menig filmmaker zou van deze film (en deze recensie) wat op kunnen steken.

Jan Kees Helms
2 jaren geleden

Film is prachtig en heeft ook echt de Murakami sfeer, ingetogen, rustig en ook verontrustend met de nodige eenzaamheid.