Along the Way is een docudrama van de bevlogen Nederlandse cineaste Mijke de Jong over twee Afghaanse zussen die Iran ontvluchten.

Op weg naar Europa raken de jonge tweelingzussen Zahra en Fatima op de grens tussen Iran en Turkije gescheiden van hun familieleden. Mijke de Jong ontmoette de zussen tijdens een workshop die ze gaf in het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos in Griekenland. Ze kwam op het idee een docudrama te maken met de zussen, die acteerambities hadden. Maliheh Rezaie speelt Zahra in de film, Nahid haar zus is Fatima. Along the Way is een intrigerende mengeling van feiten en fictie.

De Jong schreef samen met Jan Eilander (haar man) en Jolein Laarman het scenario. De zussen vertelden hun hun vluchtverhaal vol gevaren, die gedeeltelijk in het scenario werden verwerkt. Evenals de ervaringen van andere vrouwen, waarvan enkele interviews in de film geplaatst werden. De gevaren voor vrouwen die zonder mannen richting Europa vluchten zijn bloedstollend. De film geeft de kwetsbaarheid van Fatima en Zahra overtuigend weer.

De filmmakers kozen nadrukkelijk voor het vrouwelijk perspectief, dat maakt de avonturen van Maliheh en Fatima spannend. Ze zijn afhankelijk van anderen voor voedsel en een slaapplaats. Wie is te vertrouwen? Zahra kan het redelijk vinden met de jonge mensensmokkelaar Rahim (Sina Nazari). Ze verleent hem hand en spandiensten voor geld. De zussen worden niet neergezet als heiligen, om te overleven moeten ze soms grenzen overschrijden.

Grote troef van Along the Way zijn de expressieve gezichten van de jonge actrices, hun emotionele reis is daardoor tastbaar. De film drijft op het talent van de zussen Rezaie, de andere acteurs die waarschijnlijk ook zichzelf spelen laten geen indruk achter. De zussen schijnen in een asielcentrum in Duitsland te zitten. Ze willen uiteindelijk een normaal leven na het jaren durende reizen.

Mijke de Jong is niet iemand die in praatprogramma’s op de Nederlandse televisie praat over het lot van vluchtelingen. ze ondernam actie, en ging naar het beruchte vluchtelingenkamp op Lesbos om vrijwilligerswerk te doen. De bevlogenheid en het activisme van de regisseuse kenmerken haar sociaal-realistische drama’s. En soms maakt ze een verrukkelijke tragikomedie als God Only Knows (2019). We moeten de veelzijdige Mijke de Jong koesteren.

Along the Way (September Film) nu in de bioscopen.


Ulrik van Tongeren

 

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties