L’Événement is een pakkend sociaal-realistisch drama over een jonge Franse vrouw die abortus wil.

L’Événement is gesitueerd in het puriteinse Frankrijk van 1963. Een tijd waarin abortus illegaal was, en tot gevangenisstraf kon leiden. Regisseuse Audrey Diwan adapteerde het scenario (samen met Marcia Romano) van de gelijknamige semi-autobiografische novelle van Annie Arnaux. Er zijn meer sublieme films over abortus gemaakt, het Roemeense 4 Months, 3 weeks and 2 days en het Amerikaanse Never Rarely Sometimes Always, bijvoorbeeld. Maar niets heeft ons voorbereid op de kolkende, maar stille, wanhoop van de hoofdpersoon in L’Événenement.

Anne is begin twintig en een veelbelovende literatuur student. Het noodlot slaat toe wanneer ze ongewenst zwanger wordt, haar toekomst als lerares dreigt in gevaar te komen. De film tekent de strijd van een jonge vrouw om baas over haar eigen lichaam te worden. Actrice Anamaria Vortolomei die Anne vertolkt is vrijwel nooit buiten beeld, de camera zit haar dicht op de huid. De aangrijpende dingen die ze meemaakt, zijn tamelijk nuchter in beeld gebracht, terwijl de onderhuidse spanning bijna ondragelijk is. L’Événement voelt als een volwaardige thriller.

Eenzaam is de strijd van Anne, ze kan geen gewillig oor of ondersteuning vinden, ook niet van de medische stand. Dan de illegale weg nemen, dat wil zeggen de onveilige en clandestiene weg. De gruwelijke scenes van de abortus zijn bloedstollend juist omdat ze niet te expliciet zijn. Anna Mouglalis als madame Riviere, de vrouw die de abortus pleegt is zakelijk en schijnbaar professioneel. De angst en pijn van Anne contrasteren daarmee. Het zijn met name de gezichten van de acteurs die het spannend maken, niet de gruwelijke details.

De film is geen politiek traktaat over het voor en tegen van abortus geworden. Het doel is uitsluitend om de emotionele helletocht van een jonge vrouw te tonen die voor haar zelfbeschikking vecht. Dat is emotioneel en rauw. Opmerkelijk dat de film zo geconcentreerd is op Anne, de intensiteit is onmiskenbaar. Anamaria Vartolomei is in haar rol van Anne onweerstaanbaar en indrukwekkend, zowel in het drama als in de lichte momenten.

L’Événement (September Film) nu in de bioscopen.

Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties