De relatie tussen mens en robot is altijd een vruchtbare bron voor spannende sciencefiction gebleken. In Ich bin dein Mensch van de Duitse regisseuse Maria Schrader is futuristisch, nochtans is het geen uitzinnige fantasie geworden. Tom, vertolkt door de Britse acteur Dan Stevens, lijkt niet op de stramme brekebeen robots die in YouTube video’s figuren. Tom oogt menselijk, maar is geprogrammeerd om de klant te behagen. In dit geval is het Alma, een eenzame archeologe die Tom drie weken mag uitproberen.

Dat uitproberen is een deal met haar werkgever, als ze mee doet aan dit experiment krijgt ze geld voor haar wetenschappelijke onderzoek. Alma (Maren Eggert) is alleenstaand, afstandelijk, cerebraal, en is zeker niet op zoek naar een relatie. Ze verzet zich in het begin van de film met hand en tand tegen de voorgeprogrammeerde charmes van Tom. Desondanks smelt ze gaandeweg voor

deze ideale partner. Met behulp van een slim script van Schrader en mede- scenarist Jan Schomburg, en uiteraard met de twee briljante acteurs is het zowaar een charmante en tedere vertelling geworden. Eggert’s vertolking als Alma is doorleefd en naturalistisch, Stevens heeft het mechanische wat robots kenmerkt geraffineerd gebruikt. Achter dat vriendelijke gezicht voel je de radertjes draaien, Tom is tevens een lerende robot. Zo kan hij zijn rol als ideale minnaar verfijnen. Het is een weergaloze, briljante vertolking van Dan Stevens, zijn personage is zowel sinister als hartverwarmend.

Wat betekent het om mens te zijn poneert de film, en daarbij wat gaat de relatie tussen mens en robot worden? Wanneer robots als Tom onder ons zijn, hebben ze dan dezelfde mensenrechten, of gedeeltelijke mensenrechten. Het experiment is bedoeld om dit te onderzoeken, en wordt verder niet uitgewerkt in het verhaal. Ich bin dein Mensch concentreert zich op de relatie tussen Alma en Tom, en dat wordt met veel zwarte humor gedaan. De verbijsterende scene waarin Tom ongestoord middenin een kudde herten staat is een juweel. Tom zegt dat dat kan omdat hij niet naar mens ruikt. Het merkwaardige en onvoorspelbare einde van de film is melancholisch en hartverscheurend.

Ich bin dein Mensch (September Film) nu in de bioscopen.

Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties