Lunana: a Yak in the Classroom is een charmante en poëtische film over ontwaking.

Lunana, in de Himalaya bergen in Bhutan gelegen, is het dak van de wereld, 5800 meter hoog, het meest afgelegen schooltje ligt daar. Je kan bijna de wolken aanraken, de grandeur van de overweldigende plek kan de meest verwarde ziel tot inkeer brengen. Dat is het centrale thema van de poëtische film. Ugyen, leraar in opleiding, wordt naar het dorpje gestuurd, samen met twee gidsen en drie paarden onderneemt hij de voettocht van acht dagen.

Twintiger Ugyen, vertolkt door Sherab Dorji, komt over als een verwend nest. Hij woont bij zijn grootmoeder in Thimphu, de hoofdstad van Bhutan. De jongeman heeft zijn ogen gericht op een zangcarrière in Australië. Hij wacht op zijn visum. Leraar worden kan hem gestolen worden. Het ligt er dik bovenop dat de film over ontwaking zal gaan. Ugyen moet zijn land en medebewoners weer leren waarderen. Het was de taak van regisseur en schrijver Pawo Choyning Dorji om de clichés van een dergelijk verhaal te omzeilen. Of juist te omarmen.

Verhalen over ontwaking kunnen slaapverwekkend en stichtelijk zijn. De boodschap is hier lichtvoetig en met humor verpakt. De dorpelingen tonen hem zoveel respect dat ze twee uur lopen om Ugyen waardig te ontvangen. Het komt bovendien als een verrassing voor de jonge leraar dat zang erg belangrijk is voor de dorpsbewoners. Hij raakt verliefd op dorpsschone en beste zangeres Sandon, die hem de liederen leert. Wij als toeschouwers worden ook verliefd op de warmbloedige dorpelingen. Slechts 56 zielen telt Lunana, yaks hoeden is hun beroep en in de film spelen ze zichzelf.

Lunana: a Yak in the Classroom
is hartverwarmend, het verhaal is bewust simpel gehouden. Dat werkt. De ongerepte schoonheid van Bhutan is overweldigend. De scenes in de klas met Ugyen en zijn negen leerlingen zijn een genot om te bekijken. En Norbu de majestueuze yak verblijft inderdaad in het klaslokaal. In deze donkere tijd is de film waarin menselijke warmte en waardigheid voorop staan een louterende ervaring.

Lunana: a Yak in the Classroom (2019, September Film) nu in de bioscopen.

Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties