Elke keer als ik een rechtbank-foto zie van Vadim Sjisjimarin, de Russische soldaat die veroordeeld is tot levenslang voor oorlogsmisdaden, krijg ik een gevoel van machteloze triestheid.

Hele steden zijn platgebombardeerd, duizenden burgers gedood; die hele aanvalsoorlog is één grote oorlogsmisdaad, en wie wordt er opgepakt voor oorlogsmisdaden? Een jochie van 21 die op bevel van een meerdere een Oekraïense burger doodschoot. Niet goed te praten natuurlijk, “befehl ist befehl” mag geen verontschuldiging zijn. Maar waarom die ‘meerdere’ niet opgespoord, of een kapitein of generaal, of nog mooier een politicus die de aanzet heeft gegeven tot deze oorlog. Maar ja de verantwoordelijke politici vertonen zich als regel nooit aan het front. 

Volgens de rechter had Vadim de opdracht van de hogergeplaatste militair moeten weigeren want die opdracht was crimineel. Inderdaad juridisch waarschijnlijk terecht. Maar Vadim heeft zijn hele leven geleerd om hoger geplaatsten te gehoorzamen. De Russische Orthodoxe kerk heeft hem bovendien wijs gemaakt dat de strijd tegen Ukraine een heilige missie is. Een jongen van 21, gemanipuleerd, gedisciplineerd en geïndoctrineerd wordt opgevoerd als voorbeeld van alles wat misdadig is in deze oorlog. Dat klopt niet. 

Ik kan me voorstellen dat de Oekraïense regering een signaal wil afgeven. Vandaar ook die hoge straf. Goed, de straf staat nu op papier, het punt is gemaakt, maar wil je als regering echt menslievend zijn, verleen die soldaat dan vervolgens gratie. Als Nederlandse burger kan ik me alleen maar triest en machteloos voelen. Er zullen echter politici en andere hooggeplaatsten zijn die wel enige invloed hebben op de Oekraïense regering. Laat die alsjeblieft pleiten voor gratie. Wellicht kan Amnesty iets doen? 

Ik lees net dat onze bekendste advocaat Geert Jan Knoops, hoogleraar internationaal recht, vraagtekens zet bij het gehele proces; dat is al een stap vooruit. Welke hoogleraren en politici volgen? Ik hoop dat deze jongen via gratie vrij komt en ik hoop ook dat ooit de echte aanzetters tot oorlogsmisdaden voor het internationale strafhof zullen verschijnen.

Hans Beerends

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Boemboem
2 jaren geleden

Tjonge wat een ellende, Op de Pinksterlanddagen zal dit ook wel niet aan de orde komen aangezien ze het te druk hebben met gendershit en manarchisme.

[…] Knul van 21, levenslang veroordeeld voor oorlogsmisdaden waarbij de context geheel uit het oog is verloren, schandalig. [Lees meer] […]

Daniël
2 jaren geleden

Het punt van de rechtbank was juist dat hij de opdracht niet van een hoger geplaatste militair kreeg maar van een gelijke in rang. Hans maakt zich druk over een vonnis dat in zijn ogen niet terecht is. Wat je hier ook van vindt het laat onverlet dat de Russen op oneigenlijke gronden een soeverein land aanvallen en lak hebben aan het oorlogsrecht en dood en verderf zaaien. En natuurlijk is Poetin en zijn kliek hiervoor verantwoordelijk. Krijgen we straks ook verontwaardigde reacties als Oekraïnse soldaten na martelingen tot de doodstraf worden veroordeeld in een schijnproces? Dit stukje geeft blijk van selectieve verontwaardiging.