Udo Kier excelleert in een biografische film over een overleden kapper in een Amerikaans plaatsje.

Udo Kier

De legendarische Duitse acteur Udo Kier (geboren in 1944) heeft in Swan Song geacteerd, dit zal zeker niet zijn laatste filmrol zijn. Hij acteert al ruim een halve eeuw (275 rollen volgens The Guardian), in alle mogelijke genres van horror tot oorlogsdrama’s. Hij heeft als acteur een breed register, van ingetogen vaderrol tot bloeddorstige psychopaat, en alles daartussenin. Het zijn meestal cruciale bijrollen die soms een paar minuten duren. Vaak is de vertolking van Kier het enige wat blijft hangen. Met zijn blauwe priemende ogen kan hij behoorlijk dreigend en intimiderend zijn. Tevens legt hij als acteur niet alles op tafel, Kier is onmiskenbaar een mysterie.

Swan Song is een semi-biografische film van regisseur en schrijver Todd Stephens over Pat Pitsenbarger een kapper en eigenaar van een gaybar in het plaatsje Sandusky, Ohio. Hij was een geliefde excentrieke man, en overleed in 2012. Kier speelt de flamboyante en gepensioneerde Mr.Pat die aan het wegkwijnen is in een verzorgingstehuis. Hij ontsnapt uit het tehuis om het kapsel van een overleden vrouw te doen. Tijdens zijn lange voettocht in het plaatsje komt hij bekenden uit het verleden tegen. De herinneringen aam het fameuze verleden van Mr.Pat zijn bitterzoet, soms hilarisch, soms melancholisch. Wanneer Pat de grafsteen van zijn geliefde partner David omhelst is het moeilijk onze tranen in te houden.

Toch is het geen sentimenteel drama. Er wordt wel even stilgestaan bij de hoogtijdagen van Mr. Pat in een tijd waarin homoseksuelen minder vrijheid hadden: in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Er wordt niet jankerig over gedaan. Tegen het eind van de film treedt Kier op in de gaybar, die voor de laatste avond open is. Het is een uitzinnig optreden van Mr. Pat in zijn mintgroene pak. Dit is een van de weinige hoofdrollen van Kier, hij is in iedere scene aanwezig. De mengeling van arrogantie en pijn die Pat tentoonspreidt is aangrijpend. Het was de bedoeling van de makers dat Kier geen clichématige, oude homo zou spelen. Daarin is Kier glansrijk geslaagd, het is een prachtige, gelaagde rol geworden. Onvergetelijk.

Swan Song (Cinemien) nu in de bioscopen.

Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties