Previously Unreleased is een jaarlijks zomer programma, georganiseerd door Eye, waarin films vertoond worden die in Nederland niet de bioscopen haalden. Afkomstig van buitenlandse filmfestivals zijn het altijd interessante titels waar soms juweeltjes tussen zitten. Beurtelings gaan de films in première in Eye en de FilmHallen. Het programma duurt tot begin september, en omvat 11 films die in het gehele land te zien zijn.

Malmkrog van de Roemeense regisseur Cristi Puiu werd alleen in twee voorstellingen aan het begin van Previously Unreleased vertoond. De 200 minuten durende film portretteert de heersende klasse in het 19-eeuwse Transsylvanië. Er is een genoeglijk samenzijn tijdens kerstavond, hartstochtelijk zijn de discussies over politiek en religie, en over goed en kwaad. Malmkrog is een niet te bevatten woordenstroom, de ultieme praatfilm en Frans gesproken. Het is een complexe, moeilijke en unieke film.


The Souvenir Part ІІ van de Britse regisseuse Joanna Hogg is een vervolg op The Souvenir uit 2019. Filmstudente Julie (Honor Swinton Byrne) zet in deze episode haar eerste stappen in de professionele filmwereld, tegelijkertijd maakt ze haar studentenfilm af. Tevens treurt Julie om de dood van haar geliefde Antony. Tom Burke zette in deel 1 een charismatische en doortrapte man neer. In deel 2 heeft Julie maar liefst 3 minnaars, ze ontdekt haar seksualiteit, en vindt haar stem als kunstenaar. Beide films laten een fraai portret zien van een verlegen jonge vrouw die uit haar schulp kruipt.

Evenals in de eerste Souvenir zijn de ouders van Julie, gespeeld door Tilda Swinton en James Dodds een genot om naar te kijken. Ze zijn liefdevol en tegelijk gereserveerd tegen hun dochter, typisch Brits. Alleen al de ouders verdienen een film op zich. Hogg heeft er met deze alweer autobiografische vertelling er een visueel feest van gemaakt, in tegenstelling tot de eerste Souvenir die bescheiden en charmant is. Sommige filmhuizen vertonen beide Souvenirs. 


Dwelling in the Fuchsun Mountains uit 2019 van de debuterende Chinese regisseur Gu Xaiogang is een episch verhaal over een provinciale stad die opgeslokt gaat worden door een grote stad. De kern van de film is een familiedrama over een zieke moeder van zeventig en haar vier zonen. Talrijke personages zwermen daar omheen. Grote thema’s komen aan orde zoals de razende modernisering in China, en hoe nieuw waarden botsen met traditionele familiewaarden. En de recente overgang van één kind per gezin naar twee is bijna revolutionair te noemen. De film begint met een verjaardagsviering en eindigt met een begrafenis, daartussen talloze korte treffende scenes waar we de personages goed leren kennen. Meeste acteurs zijn amateurs, toch zijn de vertolkingen overtuigend en realistisch. 

En als rustpunt is er altijd de brede Yangtze rivier gedurende de vier seizoenen, waar de makers schitterende beelden van hebben geschoten. Een dergelijk groots opgezet realistisch epos is waarschijnlijk alleen in China mogelijk. Dit is het eerste deel van een geplande trilogie. Moeilijk te geloven dat dit de eerste film is van regisseur Gu Xaiogang, het is een zeldzaam meeslepend spektakel geworden, dat nergens in melodrama ontspoort.


Schietpartijen op scholen zijn schering en inslag in de Verenigde Staten. Regisseur Fran Kranz heeft met Mass een ingetogen drama gemaakt over de emotionele gevolgen van een dergelijke tragedie op een school. Twee koppels ontmoeten elkaar in een kerk om de gebeurtenissen te bespreken, om misschien tot  loutering te komen. Is het mogelijk om gevoelens van schuld, verlies en rouw met elkaar te delen?  

Jay (Jason Isaacs) en Gail (Martha Plimpto) zijn het koppel die hun zoon verloren. Richard (Reed Birney) en Linda (Ann Dowd) zijn de ouders van de zoon die een paar jaar geleden 10 kinderen, waaronder de zoon van Jay en Gail, doodschoot om zichzelf daarna dood te schieten. Het contact tussen de ouders begint onwennig met de uitwisseling van beleefdheden. Maar wanneer het onbespreekbare eindelijk besproken gaat worden komen de emoties naar boven.

De ouders ontrafelen de schietpartij op de school, vooral Jay heeft een hele reconstructie gemaakt van de gebeurtenissen. Vooral het hoe en waarom van de schietpartij hakt erin. Wat was de psychische staat van de jonge moordenaar? Mass lijkt uit het niets gekomen. Het is het regiedebuut van Fran Kranz die bekend is als acteur. Het is een sober drama, eigenlijk oogt het ouderwets , bijna statisch, met  vier acteurs in een kamer. Rauw en moeilijk te bekijken is de film zeker, maar je kan je ogen niet afwenden van het drama. De vier acteurs zijn indrukwekkend. 

Malmkrog (2020) niet meer te zien.
The Souvenir Part II (2021)  vanaf 30 juni te zien.
Dwelling in the Fuchun Mountains (2019) vanaf 7 juli te zien.
Mass (2020)  vanaf 14 juli te zien.


Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Drn
1 jaar geleden

Niet alle films in held land. Hartlooper doet wel een aantal.

Drn
1 jaar geleden

Niet alle films in hele land. Hartlooper doet wel een aantal.