Fire of Love is een meeslepende en aangrijpende documentaire over een  vulkanologen echtpaar.

Fire of Love, de documentaire van Sara Dosa gaat over het Franse koppel Katia en Maurice Krafft. De twee waren vulkanologen en geobsedeerd door vulkanen. De film is een mengeling van een natuurdocumentaire en liefdesverhaal.  De makers winden er geen doekjes om, en melden aan het begin dat het echtpaar in 1991 stierf, bij de Unzen vulkaan in Japan. Daarna volgt een adembenemende documentatie over de ontdekkingen van het echtpaar. Het is een tomeloze tocht langs actieve vulkanen, Katia en Maurice zijn immer in levensgevaar. Ze zijn onbevreesd. 

Ruim tweehonderd uur 16 mm filmmateriaal, talloze foto’s en de boeken van het echtpaar vormen de basis waaruit de filmmakers geput hebben. Er zitten tamelijk veel onvergetelijk beelden van de lava en as spuwende vulkanen in. Hypnotiserend zijn de rode golven lava die als rivieren naar beneden vloeien, de rode worden in de film als vriendelijke vulkanen betiteld. Nou ja, 1400 graden Celsius voor lava is erg heet. Dit type vulkaan is veel bekender dan de grijze variëteit. 

Bij de grijze vulkanen vinden er enorme explosies plaats, de grijze wolken die omhoog stuwen doen denken aan nucleaire explosies. Katia en Maurice neigen later in hun loopbaan naar deze gevaarlijker vulkanen. Omdat hun uitbarstingen onvoorspelbaar zijn. Het gaat om de nietigheid van de mens, het beeld van Katia in een soort ruimtepak met de rode lava op de achtergrond is veelzeggend. Intrigerend is dat de portrettering van de vulkanen afgewisseld wordt met fragmenten van nieuwsprogramma’s waarin Katia en Maurice als ware vedetten worden onthaald. Ze staken elke franc in hun expedities. 

Intrigerend is dat we als kijker niet een hapklaar brok over het echtpaar geserveerd krijgen. We moeten zelf conclusies trekken en de losse eindjes aan elkaar knopen. Katia en Maurice blijven als vulkanisch koppel een mysterie. Hun liefde en passie schreeuwen om metaforische teksten. Uiteindelijk gaat het in de documentaire om liefde en de dood. Het koppel mag niet uitsluitend als waaghalzen gezien worden, maar ook als serieuze wetenschappers die baanbrekend werk leverden om mensenlevens te redden.

De voice-over van filmmaakster en schrijfster Miranda July is ijl, breekbaar en dichterlijk. Ze legt verbanden en brengt accenten aan die de documentaire verrijken en verdiepen. Mooi is de opsomming in de eindtitels van de vulkanen, alsof het personages zijn.

The Fire of Love (The Searchers) vanaf 14 juli in de bioscopen.

Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties