Noorse regisseur Eskil Vogt heeft beklemmende horror gemaakt over de wrede kinderwereld.

Horrorfilms spelen zich meestal in het donker af. The Innocents van scenarist-regisseur Eskil Vogel wijkt alleen daarom al af van de norm, de film speelt grotendeels buitenshuis, tijdens een zonnige en landerige Noorse zomer. De vier hoofdpersonen zijn kinderen tussen zeven en elf jaar, ze zijn niet bepaald onschuldig. Kinderen zijn in films meestal zoet en naïef. Uitzonderingen zijn in het horrorgenre te vinden, bijvoorbeeld de duivelsjongen in de Omen filmreeks. 

De negenjarige Ida (Rakel Lenora Fløttum) is onlangs met haar familie naar een comfortabele flat in een van buitenwijk van Oslo verhuisd. Haar autistische zus Anna (Alva Brynsmo Ramstad) eist alle aandacht van haar ouders op. Daarom sluit Ida zich aan bij Ben (Sam Asraf) en Aisa (Mina Yasmin Bremsed Asheim) De kinderen blijken paranormale gaven te bezitten. In het begin is hun spel vrij onschuldig, maar het neemt later extreem lugubere vormen aan. 

Er is niet zoiets als een uitleg, die bovennatuurlijke krachten zijn er gewoon, alsof dat alledaags is. En de kracht van suggestie is briljant benut. Onder de schijnbare vredige oppervlakte heersen turbulente krachten, die elk moment naar buiten kunnen barsten. Vogt heeft een traag tempo aangehouden zonder in horrorfilm traditionele schok effecten. De wreedheden tegen dieren zijn overigens moeilijk te verteren, dit is zeker geen kinderfilm.

De volwassenen zijn ook nog buiten beeld, hun taak is om grenzen te stellen, en empathie in te prenten. De afwezigheid hiervan in dit lugubere universum is verontrustend. Veel gruwelijkheden vinden woordloos plaats. De banaliteit van het kwaad is zelden zo pakkend verbeeld in een film. Het ongelofelijk naturalistische en ingehouden spel van de jonge kinderen maken het geloofwaardig. Het expressieve gezicht van Rakel Lenora Fløttum, die Ida speelt, is een belangrijk ijkpunt van wat er aan de hand is. 

Dit is pas de tweede speelfilmregie van Eskil Vogt, zijn debuut uit 2014 is een ontstellend drama over een blinde vrouw. Vogt is vooral bekend door het meeschrijven aan scenario’s van Joachim Trier, met onder meer de subversieve relatiefilm The Worst Person in the World. Met The Innocents heeft hij in ieder geval een memorabele horrorfilm gemaakt. 

The Innocents (Cherry Pickers Filmdistributie) nu in de bioscopen, en online op Picl 

Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties