Un Autre Monde is een beklijvend sociaal drama met een glansrol van Vincent Lindon.

Un Autre Monde (2021) is het derde deel van een trilogie over arbeidsverhoudingen in Frankrijk. Stéphane Brizé regisseerde Vincent Lindon in deze drie films. Het begon met La Loi du Marché (2015), daarna En Guerre (2018, niet uitgebracht in Nederland). Alle drie de films portretteren een gebroken economisch systeem, waar profijt menselijke waarden opzij schuift. Een parasitair systeem waarin uiteindelijk de belangen van de aandeelhouders het belangrijkste zijn. Un Autre Monde is tevens een huwelijksdrama.

De film begint dan ook met Philippe (Vincent Lindon) en zijn vrouw Anne (Sandrine Kiberlain) die in conclaaf gaan met advocaten over hun aankomende scheiding. Het is een rauwe, stekelige bijeenkomst, een soort voorproef van de komende vergaderingen. Philipp is namelijk manager van een fabriek van huishoudelijke artikelen, onderdeel van een multinational. Hij onderhandelt met het Franse hoofdkantoor over de zoveelste bezuinigingsronde, waarbij koppen moeten rollen.

Philippe staat voor de onmogelijke opgave om met winst te draaien, en tegelijkertijd de veiligheid van zijn werknemers te garanderen. Het zijn bloedstollende vergaderingen, waar de emoties op het doorleefde gezicht van Lindon boekdelen spreken. Het is weer een grootse vertolking van de acteur, hij kan zich zo mooi manifesteren als een gekooide tijger die elk moment kan uitbreken. Moeiteloos navigeert Lindon zich van de werkloze arbeider in La Loi du Marché daarna als vakbondsman in Un Guerre, naar de gekwelde manager in Un Autre Monde.

Brizé weet het persoonlijke en professionele leven van Philippe kundig met elkaar te vervlechten. Tamelijk logisch dat hij door dag en nacht voor zijn fabriek te werken zijn huwelijk opblaast. Dat zijn zoon in een psychiatrische inrichting zit, zorgt voor nog meer complicaties. De film is sober vormgegeven, bijna als een documentaire gefilmd, vakwerk van cameraman Eric Dumont. Brizé wordt wel de Franse Loach genoemd, zijn films missen echter de splijtende humor van die Britse regisseur.

Hij weet daarentegen te excelleren met verrassende wendingen, en filosofische terzijdes. Het is geen doorsnee naturalistisch sociaal drama, Brizé is een denker. Opvallende hoogstandjes in de film zijn het sublieme optreden van Marie Drucker als Claire, de meedogenloze bazin van de Franse vestigingen, en Jerry Hickey als de Amerikaanse überbaas van het concern, een perfecte verpersoonlijking van de hebzuchtige globalistische elite. In de helse eindfase van Un Autre Monde heeft Philippe een vergadering met Claire waarbij gevraagd wordt om een collega te verlinken, om zo zijn loyaliteit te tonen. Het einde verbaasd. Typisch Brizé.

Un Autre Monde (Cinéart)  nu in de bioscopen.

Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties