Destello Bravío, After Love en Evolution zijn de laatste drie memorabele films van Previously Unreleased, de jaarlijkse selectie van films die hier de bioscoop niet haalden.

Destello Bravío is de debuutfilm van de Spaanse regisseuse Ainhoa Rodriquez. De handeling is gesitueerd in een dorpje in het zuidwesten van Spanje. Het is afgelegen en de bevolking bestaat uitsluitend uit oudere vrouwen. Hun echtgenoten overleden lang geleden en jongeren zoeken hun heil elders. Het is een bijna documentaire registratie van de levens van de vrouwen. Maar tevens zitten er surrealistische en behoorlijk confronterende scènes over de seksualiteit van de vrouwen in verwerkt.

De ouderen zijn nauwelijks uit elkaar te houden. Isa spreekt bandjes voor zichzelf in en ook Cita en Maria springen eruit. In essentie krijgen we een collectieve ervaring te zien. De oudere vrouwen hebben talloze geheimen en fantasieën met de kijker te delen. En dat wordt op een gefragmenteerde wijze gepresenteerd. Maar in essentie gaat de film over de naderende dood. Soms lijken de vrouwen geesten in een vergane stad. Het geluidsdecor op de achtergrond is heftig. Een moeilijke film om te ondergaan, bijzonder is die zeker.


After Life van de Engels-Pakistaanse regisseur Aleem Khan is de gewoonste film uit het Eye programma. Dat wil zeggen dat het redelijk recht door zee is, zonder tierelantijnen. Het zit wel vol dubbele bodems. Het gaat over de witte moslimvrouw Mary (Joanna Scanlan) die na de dood van haar Pakistaanse echtgenoot Ahmed ontdekt dat hij een dubbelleven leidde. Mary woont in Dover, toevallig komt ze informatie te weten over de Franse vrouw Geneviève (Nathalie Richard) in Calais.

Het cliché van de zeeman die in elke haven een liefje heeft wordt hier op ingenieuze wijze verbeeld. Geneviève heeft trouwens een zoon van Ahmed, dat is iets waar Mary niet aan toe kwam. Wanneer Mary als poetsvrouw in het huishouden van haar rivaal Geneviève gaat werken, leidt dat tot een intrigerende opeenstapeling van intrigesen geheimen die wel moeten uitkomen. Droogkomische momenten bij de vleet omdat wij meer weten dan Geneviève. Khan heeft overduidelijk een politieke agenda. Gelukkig wordt dat op een terloopse wijze gedoseerd. Klassentegenstellingen en de kloof tussen moslims en niet-moslims komen onder meer aan bod maar ook hoe beide vrouwen met hun verdriet omgaan is interessant. Of de vrouwen vijanden of vriendinnen worden is dan de grote vraag. After Love heeft twee superactrices in de hoofdrollen. Joana Scanlan is een revelatie als Mary, groots acteerwerk van de actrice die voornamelijk als comédienne bekend werd. Nathalie Richard als de flamboyante Française Geneviève is een waardige tegenspeler.


Evolution van de Hongaarse regisseur Kornél Mundruczó gaat over de erfenis van de Holocaust op de Europese samenleving. Samen met zijn mede-scenarist Kate Weber heeft hij de film in drie segmenten opgedeeld. In het eerste woordloze segment worden in januari 1945 de gaskamers in Auschwitz  schoongemaakt, uiterst onsmakelijke en gruwelijke beelden. Maar er wordt een levende baby gevonden, Eva geheten. In het tweede segment, spelend in Boedapest, is er een enorme tijdssprong. Hier zien we de 80-jarige Eva, gespeeld door de grootse Lili Monori, die overhoop ligt met haar dochter Lena.

Ze hebben het over het antisemitisme in Oost en Midden-Europa. Het derde verhaal gaat over Jonas, de zoon van Lena. De jongen houdt van pianospel, maar is een eenling op school, en heeft daar te maken met antisemitisme. Zijn reddingsboei is het islamitische, rebelse meisje Yasmine, ook een buitenstaander. De twee passen bij elkaar. Misschien is dit segment teveel wensdenken, alsof eeuwenlange etnische conflicten zomaar kunnen verdwijnen. Ondanks de zware thematiek is het een sprankelende film met enige humor geworden. Mundruczó is bovendien een meesterverteller, zoals hij al bewees met White God, Jupiter’s Moon en Pieces of a Woman. Zijn vloeiende filmstijl is een genot om  te zien.Destello Bravío
(2021) draait nu in de bioscopen.

After Love (2021) vanaf 25 augustus in de bioscopen.

Evolution (2021) vanaf 1 september in de bioscopen.


Ulrik van Tongeren

Previously Unreleased – deel 1
Previously Unreleased – deel 2

 

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties