De documentaire “Jane by Charlotte” en de speelfilm “Les Jeunes Amants” zijn odes aan de legendarische Franse actrices Jane Birkin en Fanny Ardant.

Tamelijk veel Franse films zijn er dit jaar op “Film by the Sea” te zien. Zo is er Jane by Charlotte een portret van Jane Birkin, die als actrice en zangeres vooral in de jaren zestig en zeventig haar hoogtij dagen had. Actrice en dochter Charlotte Gainsbourg heeft in haar debuutfilm als regisseuse een portret van haar moeder en haarzelf gemaakt. Het is geen doorsnee documentaire geworden. Maar is intrigerend omdat het zowel intiem als afstandelijk is.

Het is nogal losjes en schijnbaar geïmproviseerd gefilmd. Charl0tte volgt haar moeder bij zangoptredens en foto shoots. Tussendoor ensceneert Gainsbourg gesprekken met haar moeder. Aan het begin doet Birkin de bekentenis dat moeder en dochter een afstandelijke relatie hebben. Ze was toen Charlotte nog jong was geïntimideerd door haar eigen dochter terwijl ze met haar twee andere dochters wel innig was.

De twee halen herinneringen op aan de legendarische zanger Serge Gainsbourg, de vader van Charlotte. Het erotische duet tussen Jane en Serge: “Je t’aime moi non plus” moet bij velen bekend zijn. Birkin was een sekssymbool zonder weerga. Nu slaat het ouder worden toe. Jane bekent dat ze de laatste twee jaar oud is geworden. En de dood van haar eerste dochter Kate heeft haar leven getekend. De film heeft het chaotische van een home movie. Toch weet de liefdevol gemaakte documentaire de delicate relatie tussen moeder en dochter raak te treffen. Laten we niet vergeten dat Charlotte Gainsbourg een actrice van wereldklasse is.


“Les Jeunes Amants” is een speelfilm geregisseerd door Carine Tardieu. Op papier is het een doorsnee Franse liefdesfilm met de aantekening dat het gaat om de liefde tussen een man in de dertig en een vr0uw van zeventig. Is dat leeftijdsverschil nog steeds een taboe? Shauna (Fanny Ardant) dreigt haar doodzieke dochter in het ziekenhuis te verliezen, dokter Pierre (Melvin Poupaud) troost haar. Wanneer de twee elkaar jaren later in Ierland ontmoeten slaat de vonk over.

Er volgt een min of meer komische aaneenschakeling van toevallige en geplande ontmoetingen. Dan ontstaat een gepassioneerde affaire tussen Shauna en Pierre. De dokter is trouwens gelukkig gehuwd en heeft twee kinderen. De film gaat niet over seks, maar over oud worden en rouw. Shauna heeft Parkinson en dreigt de grip op haar leven kwijt te raken. Voornaamste attractie van de film is het onwaarschijnlijke optreden van Fanny Ardant. Ze acteert de metamorfoses van stralende jeugdigheid naar ouderdom formidabel. De zwoele stem van Ardant heeft al generaties mannenharten op hol doen slaan.

“Jane by Charlotte” is vanaf 24 november in de bioscopen te zien.

Ulrik van Tongeren

Door .

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties