Las Bestias is een ongemeen spannende en grimmige plattelandsthriller

Je zou de Spaanse film Las Bestias (oorspronkelijke titel As bestas) als een uit de hand gelopen burenruzie kunnen omschrijven. Een Frans koppel heeft zich in een afgelegen berggehucht in Galicië, Noordwest Spanje, gevestigd. Ze pogen een bescheiden ecologische boerderij te runnen. Maar ze worden het mikpunt van spot van de plaatselijke gemeenschap. Regisseur Roberto Sorogoyen is bekend geworden met spannende en complexe politieke thrillers als Que Dios nos perdones en El Reino. Hier heeft hij het verhaal simpel gehouden.

De tegenstelling tussen het intellectuele koppel uit de grote stad tegenover de arme boerenbevolking is klip en klaar. De nieuwkomers Olga (Marina Foïs) en Antoine (Dennis Ménochet) proberen te integreren in de gemeenschap. Ze stuiten echter op hun directe buren de broers Xan (Luis Zahera) en Lorenzo (Diego Andido). Een hoog opgelopen meningsverschil over de bouw van een windmolenpark is de lont in het kruidvat.

Antoine probeert te verbroederen met de boerenbevolking in de plaatselijke kroeg. Hij wordt er weggehoond en onder meer op zijn Franse nationaliteit aangevallen. Ze houden daar niet van vreemdelingen. Wat volgt is een epische opeenstapeling van intimidatie, getreiter en sabotage, vooral door de twee broers. De opbouw is meesterlijk, de spanning bloedstollend. Dat moet toch op geweld uitdraaien, zoals in een western, zou je zeggen. De fysiek imposante Antoine is immers tot beschimpte prooi geworden. Wraak dus?

Tot dan toe doet de film denken aan Straw Dogs (Sam Peckinpah, 1971). In deze film zit ook de tegenstelling tussen de stadse nieuwkomers en een vijandige plaatselijke bevolking. Ook hier een grimmige en meesterlijk opgebouwde spanning die alleen maar tot een orgastische gewelduitbarsting kan leiden. Sorogoyen neemt in tegenstelling tot Straw Dogs echter een verrassende afslag, voorspelbaar zijn de films van de regisseur nooit. Het onverwachte tweede deel van Las Bestias is onderkoeld spannend.

Alle acteurs zijn uitstekend, het is Luis Zahera die als Xan een onvergetelijke rol neerzet als kruiperige en doortrapte kwelgeest. Las Bestias geeft tevens een pakkende visie op de huidige onrustige tijd waar een strijd tussen stad en platteland gaande is. In de recente Spaanse film Alcarrás gaat de strijd tussen boeren onderling over een zonnepanelenpark, vergelijkbaar met de windmolens in Las Bestias. De conflicten worden summier uitgelegd in beide films, maar de boodschap is dat boeren voor een grijpstuiver afstand moeten doen van hun onafhankelijkheid.

Las Bestias (Imagine Filmdistributie) vanaf 20 oktober in de bioscopen te zien.

Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties