De Oostenrijks tragikomedie Rimini over de Oostenrijkse entertainer Richie Bravo is briljant, meeslepend en soms tenenkrommend.

Richie Bravo is in de speelfilm Rimini een aan lager wal geraakte schlagerzanger hoewel dat nog zwak uitgedrukt is. Hij vertoont zijn kunsten in de Noord-Italiaanse badplaats in het laagseizoen. Zodoende zijn er prachtige desolate beelden van het uitgestorven strand en de leegstaande hotels en restaurants. De Oostenrijks regisseur Ulrich Seidl maakt sociale satires over uitbuiting, immigratie, seks, prostitutie en religie. Samen met zijn vrouw en mede-scenarist Veronika Franz heeft Seidl jaren gewerkt aan dit project.

Richie, gehuld in een zeehondenbontjas en met krokodillenlaarzen, is een onmiskenbaar stijlicoon. Hij is een heerlijk foute man die zich voor seks laat betalen door oudere vrouwelijke bewonderaars. Richie’s optredens in een verlaten hotel voor zijn hondstrouwe fans vallen verrassend hypnotiserend uit. Gok- en alcoholverslaafd, zit hij steeds zonder geld. Daarom is de man met een voortdurende comeback bezig. De in de steek gelaten dochter van Richie duikt op in het derde deel van de film om geld te eisen. Daar gaat de film een conventioneel pad op  en dat na alle voorafgaande waanzin.

Seidl wroet met zijn films en documentaires in de ranzige onderbuik van Oostenrijk. Het gaat vaak over exploitatie, ook in deze film. Maar de regisseur kijkt nooit neer op zijn personages, al zijn de seksuele escapades van Richie tenenkrommend. Rimini gaat schijnbaar over de bestaande Oostenrijkse schlagerzanger Richie Bravo. Regisseur Ulrich Seidle heeft er echter een intrigerende mix van feit en fictie van gemaakt. Ook voelt de film als een documentaire over de zanger.

De speelfilms en documentaires van Seidl lijken in elkaar over te lopen. De documentaires zijn gestileerd en briljant gecomponeerd alsof het speelfilms zijn. Neem de documentaire Im Keller (2014) waar mensen hun min of meer geheime leven in kelders tentoonspreiden. Het is bijna een fictief universum, compleet met de zwarte humor waar Seidl berucht om is. Na zijn prachtige Paradies trilogie (2012-2013) maakt hij eindelijk weer een speelfilm.

Grote vraag is of Richie Bravo de loutering krijgt waar hij misschien geen recht op heeft want de film gaat over de ondergang van een liederlijk personage. Seidl heeft echter een onverwacht wrang einde gecreëerd. De Oostenrijks acteur Michael Thomas is fantastisch als Richie Bravo.

Rimini (September Film) nu in de bioscopen.

Ulrik van Tongeren

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties