1.- Vortex  (Gaspar Noé)
is een aangrijpende mijmering over dementie en de dood. Hier geen uitzinnig spektakel over seks en liefde, zoals gebruikelijk bij Noé, maar een ingetogen blik op onze toekomstige reis, richting graf.


2.- Decision to Leave (Park Chang-wook)
Koreaanse meester maakte een heerlijk dubbelzinnige erotisch getinte thriller. Detective gaat achter hoofd-verdachte van meerdere moorden aan. De film roept herinneringen op aan Vertigo van Hitchcock. Formidabele hoofdrol van de Chinese actrice Tang Wei.


3.- Triangle of Sadness (Ruben Őstlund)
De Zweedse regisseur is in platvloerse topvorm. Provocerende  ontleding van de klassenmaatschappij op een luxe jacht.


4.- Drive My Car en Wheel of Fortune (Ryusuke Hamaguchi)
Dit zijn twee superieure ‘praatfilms’ à la Eric Rohmer, uit Japan. Ingetogen en subtiel geregisseerd.


5.- Rimini (Ulrich Seidl)
oogt als een documentaire over een aan lager wal geraakte schlagerzanger. Het is een schitterend geënsceneerde speelfilm. Michael Thomas is geweldig als Richie Bravo.


6.- Everything, Everywhere All At Once (The Daniels)
is de beste en meest inventieve Amerikaanse film van 2022. Michelle Yeoh is uiteraard betoverend en aandoenlijk in alle universums.


7.- Un Autre Monde (Stephane Brizé)
In Frankrijk worden nog pakkende politieke drama’s gemaakt. Vincent Lindon speelt briljante rol als manager.


8.- The Plains (David Easteal)
is niet uitgebracht in Nederland. Australisch meesterwerkje, absoluut hoogtepunt van het virtuele IFFR dit jaar. Het is een documentaire over het dagelijkse heen en weer reizen, per auto, naar het werk.


9.- Cow (Andrea Arnold)
Deze documentaire is een ontroerend portret van zomaar een melkkoe. De expressieve ogen van Luma branden een gat in de ziel.


10.- R.M.N (Christian Mungiu)
Roemeense topregisseur maakt een beklijvende verbeelding van de chaos in een dorp, en eigenlijk ook van de wereld. Het centrale thema is angst voor de ander.

Door .

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties