Punk hip-hop van Almeerse bodem vergelijkbaar met Death Grips, Beastie Boys, Fresku en Steen, dat is een korte samenvatting van ‘PSYCHOSE’. Het is een opkomende band met bijzondere leden. Kleine Krijger, De Dirigent, Graaf Stolk, en De Ketter. Aparte namen, maar ze maken natuurlijk ook aparte muziek. In mei 2020 brachten zij hun eerste album uit, Ongecensureerd. “Inhoudelijk zoekende, artistiek intuïtief, en technisch gevoelsmatig”, beschrijft De Dirigent. “Het tweede album, #IkWoonNogSteedsInAlmere”, dat 4 februari (2023) uitkomt, is veel concreter, gefocust, en consistent”, voegt Kleine Krijger hieraan toe. 

Hun tweede album ‘#IkWoonNogSteedsInAlmere’ heeft een uniek concept. Vrijwel elke track is voorzien van een zogenaamde ‘hashtag’, en er zijn zelfs drie ‘skits’. #NiemandBlijftOver, #Sprookjeswereld, #ComplotCaravan, #FuckHetIdeaal, #Trip, #Petten, #Boeren, #Ondergrond, #JezusIsMijnRedder, en de laatste track, #IkWoonNogSteedsInAlmere. Dat zijn al titels die de wenkbrauwen doen fronzen, met scherpe maatschappijkritische thema’s als de klimaatcrisis, kapitalisme, radicalisme, culturele hegemonie, drugs, religie, en de woningnood. Ook hun absurde skits spreken tot verbeelding. ‘Appels Plukken Met Steiven Harry’, ‘Røn Rãnzemâkers Beste Vriend’, en ‘De Laatste Poging van Sjakie Bietschieter’. Krankzinnige titels, waanzinnige soundscapes. “Het moet vooral allemaal een beetje komisch blijven, het is niet alsof we niet mogen lachen”, zegt Graaf Stolk. En lachen zal je, want deze plaat klinkt soms zo buiten de realiteit dat je niets anders kan doen.

 Psychose is 10 december van het vorige jaar begonnen met hun ‘Hondsdol tour’. Toen speelden ze bij de Vondelbunker in Amsterdam. Er volgen nog 19 optredens in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, etc. “Het hele idee is eigenlijk om talentontwikkeling te creëren van jonge acts, en culturele broedplaatsen te steunen”, zegt De Dirigent. “Daarom werken we ook samen met zoveel bands en proberen we die ook echt de kans te geven”, voegt De Ketter toe.

Met Hondsdol organiseert Psychose overal en nergens optredens en betrekken ze daarin lokale en niet-lokale bands. “Er zijn veel Amsterdamse bands bij. Jan Modaal, Asociaal Kabaal, The Earwurms, GDVRDGDVR, Hemony Tapes, ATOM, Wetskin, Instrumental Disorder, Green Policy, Saluting Rome, OATS, etc. Je hebt ook nog Utrechtse bandjes als Kboy en de Goedzo Jongens, Flut, No Brains, Apeshit, etc. Haarlem, Eddie and the Roadcrew, Spetterpoep, Achterlicht. Dan heb je nog Leiden, Head First, Downtown District, Asintomáticos, Acid Reflux. Niet te vergeten Rotterdam, No Teacher No Pupil, Graftak, Frontiers, Foul Sons, Vomit Scraper. Ik vergeet bijna Almere nog, The Medicines, Invain, Fireproof, Gravity Circus, Alkaline, The Hearted. Tenslotte nog hier en daar wat andere bandjes, Middenweg, Scabble, Percy Graveland, Ringo Starbucks, Riona, etc. We hebben zelfs een Belgische act erbij, Rot Stewart”, somt de Dirigent op. “De meesten Amsterdamse bands kennen we ook zelf, of via-via, en zijn we ook wel een beetje bevriend mee”, voegt Graaf Stolk toe.

 “Het idee is vooral ook om het op vrijhavens te doen. Dus echt die plekken als de Vrankrijk in Amsterdam, de ACU in Utrecht, of het Poortgebouw in Rotterdam. Gelegaliseerde kraakpandjes, dat soort plekken. Dit omdat we die plekken willen helpen, een kruisbestuiving willen creëren tussen verschillende mensen, bands, en die locaties, maar ook een safe-space willen faciliteren voor iedereen. Het is ook belangrijk dat men in aanraking komt met deze politieke ideeën over woningnood, en de onvrede die er nu heerst”, verteld De Dirigent. 

Facebook | Bandcamp | YouTube

De tour dates zijn van Psychose met Hondsdol zijn als volgt:

20 Januari. Slachthuis. Haarlem.
28 Januari. Poortgebouw. Rotterdam.
4 Februari. De Meester. Almere.
10 Februari. Nieuwe Anita. Amsterdam.
17 Februari. Sexyland. Amsterdam.
24 Februari. Flinty’s. Haarlem.
10 Maart. ACU. Utrecht
11 Maart. Toekomstmuziek. Amsterdam.
24 Maart. OCCII. Amsterdam.
31 Maart. Volta. Amsterdam.
8 April. Cultuurdome. Almere.
22 April. DB’s. Utrecht.
18 Mei. De Sering. Amsterdam.
25 Mei. Wibar. Leiden.
28 Mei. Pitchers. Amersfoort.
10 Juni. Nijverheid. Utrecht.

Door .

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
WILLIAN RAGE
5 maanden geleden

Hele slechte muziek trouwens