Na de succesvolle bezetting van restaurant Bistronome Des Arts op 6 januari jl. gaat Active for Justice weer bij twee restaurants voor de deur demonstreren tegen het aanbieden van foie gras op het menu. Een van de restaurants die Active for Justice bezoekt is Brasserie Marie, aan de Mariaplaats 14. Brasserie Marie heeft op het menu staan dat je kunt vragen naar een ‘guilty pleasure’. Ons onderzoeksteam is erachter gekomen dat een van die ‘guilty pleasures’ foie gras is. Op e-mail en een brief werd niet gereageerd. Wij vinden dierenleed geen ‘pleasure’, dus ze kunnen ons verwachten zaterdag! Verder gaan we ook weer naar Bistronome Des Arts, aangezien ze erbij blijven om dit dierenleed te serveren. Dit terwijl steeds meer restaurants aangeven te stoppen met de verkoop van foie gras en de publiciteit en reacties volgend op de bezetting lieten zien dat foie gras op zijn zachts gezegd zeer omstreden is en veel mensen willen dat de verkoop ervan stopt. Let wel:  de productie ervan is in (onder andere) Nederland al verboden vanwege het dierenleed.

Foie gras:
Foie gras is de vette lever van ganzen of eenden. Om dit product te produceren moet het dier een overvloed aan eten binnenkrijgen. In de meeste gevallen komt hierbij dan ook dwangvoeding te pas. Door middel van een (gemiddeld) 30 centimeter lange buis krijgen de dieren vette voeding toegediend, waardoor hun lever opzwelt tot een grootte van wel 10 keer ten opzichte van een normale lever. Steeds meer bedrijven en consumenten laten dit dieronvriendelijke product links liggen. Hierdoor, tezamen met de vogelgriep, is deze industrie aan haar laatste stuiptrekking bezig. (1) Daarom vinden wij het een goed moment de campagne te voeren, in de hoop het product definitief uit de restaurants en schappen te laten verdwijnen.

Actie: 
We zetten we door, want deze strijd gaat worden gewonnen. We verzamelen om 18:00 op het Domplein in Utrecht op 21-1-2023, om vervolgens een protest te gaan voeren bij in elk geval Bistronome Des Arts en Brasserie Marie voor de deur. Hiervoor zullen we gebruik maken van een spandoek, fotoborden, megafoon en flyers.

Foto Jan Kees Helms

Door .

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties